Ваксината срещу новия коронавирус няма да бъде широко достъпна преди средата на идната година, обяви днес пред журналисти германският министър на образованието и научните изследвания Аня Карличек, цитирана от ДПА, като наблегна, че е важно да се гарантира, че ваксината е потвърдено безопасна, предаде БТА.

"Няма да се отклоним от тази линия в Германия и в Европа", подчерта тя на съвместна пресконференция със здравния министър Йенс Шпан и проф. Клаус Чичутек, председател на германския изследователски институт "Паул Ерлих" (PEI), който е и медицински регулатор. И Карличек, и Шпан подчертаха, че ваксинирането ще е доброволно.

Шпан е убеден, че ще има достатъчно хора, които ще се запишат за ваксинация, така че да бъде покрита квотата от 55-66 процента от населението, изисквана за постигане на колективен имунитет.

Германия отдели 750 милиона евро за подкрепа на разработването на ваксина, припомня ДПА. Базираната в Мюнхен фирма BioNTech (БиоНТех), която работи заедно американския производител на лекарства Pfizer ("Пфайзър"), ще получи 375 милиона евро, а CureVac (КюърВак) - 252 милиона. Министър Карличек допълни, че на трета компания - IDT Biologika (ИДеТеБиологика), също ще бъде предоставена финансова подкрепа.