След над две седмици работа в лоши условия и ограничен достъп в новата сграда на парламента - Партийният дом, над 60 журналисти внесоха подписка до председателката Цвета Караянчева. В нея се настоява да се върне старият режим на работа в сградата на Народното събрание, какъвто е бил въведен в първите дни на демократичните промени в България преди 30 години, медиите да имат свободен достъп за придвижване както из кулоарите на парламента, така и до общите помещения и да бъдат подобрени техническите условия за работа, особено важни за колегите от електронните медии.

Както е известно, с преместването на депутатите в Партийния дом, журналистите бяха "залостени" в една стая, а достъпът им до народните представители - забранен. Такъв все пак има, но контролиран от партийните пресцентрове и пиари или зависещ от добрата воля на някой народен представител. Условията на работа пък са: липса на добър интернет, задушна стая на приземния етаж, шумна; студени "кошари" за оператори и фотографи, често развалящи се монитори, от които се следят заседанията и др.

"Физическото изолиране на медиите и възпретятстване на възможността свободно да се разговаря с народните представители и гостите в сградата на Народното събрание – министри и представители на институции, които подлежат на парламентарен контрол, ограничава силно възможността за достъп до информация, което е основно демократично право на гражданите", се казва в подписката.

На Караянчева вече на няколко пъти й се наложи да коментира броженията на журналистите, като отговорите всеки път са едни и същи: проектът за преместването е изготвен от администрацията по времето на предшественика й Георги Пирински; така било във всички европейски парламенти, журналистите можели да следят дейността на народните представители посредством мониторите в стаята си, а ако искат да попитат нещо - трябва да се обърнат към съответния пиар.

"Г-жо Караянчева, работата с представители на пресцентровете и пиарите на парламентарните групи не е достатъчна за пълноценна комуникация между журналистите и политическите сили в Народното събрание. Визираните от Вас добри европейки практики са неприложими в нашата ситуация. Реалната, своевременна и ефективна комуникация между партийните пресцентрове и журналистите не може да бъде осъществена само поради доброто желание на председателя на Народното събрание. Европейският парламент е пример за добри практики – където журналисти и членове на ЕП имат еднакъв достъп до кулоарите" - отвърщат на това подписалите подписката журналисти.

В нея участват колеги от БНТ, БНР, бТВ, Нова тв, Клуб Z, Медиапул, Офнюз, Сега, 24 часа, Капитал, Дневник, Нюз.бг, Дир.бг, Фокус, БГНЕС и мн. др.

Още в първия ден на "запрещението" на журналистите реагира Асоциацията на европейските журналисти. В нея се посочва, че парламент без право на достъп на медиите до депутатите е Партиен дом, а не Народно събрание.