Различни конкретни поводи, но една цел - днес и от БСП, и от ДПС поискаха оставката на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. А самата тя - на доста висок тон, обяви от трибуната, че няма да я подаде. 

Всичко започна с декларация на Антон Кутев от левицата, посветена на вчерашните събития, при които протестиращи и представители на "Системата ни убива", както и Мая Манолова, бяха изведени принудително от сградата на бившия Партиен дом, понастоящем вече парламент, с помощта на НСО и съдействие извън сградата от полиция. Тъй като там бе и едно от момчетата с увреждания на майка от "Системата ни убива", казусът още вчера стигна и дотам, че детето не е било допуснато да ползва ... тоалетната в Народното събрание. 

"Превърнахте и тоалетната в политически фактор. По-голям цинизъм от това да сведеш физиологическите нужди на хората до политически казус няма. Тоалетната като политически фактор...", възмути се Кутев в емоционална декларация, в която обяви как никой от управляващите не е намерил време и смелост да отиде и да се види с протестиращите граждани.

Припомни и "каква е деградацията" на управлявщите, след като преди две години същото дете с увреждания, заедно с майки от "Системата ни убива" бе в пленарната зала (в старата сграда на НС - б.р.). Припомни и как тогава явно властта е била "във вдъхновение" и са приети закони за хората с увреждания и близките им, дадени са и средства за решаване на проблеми, свързани с тях. 

Кутев поиска от името на БСП оставката на Караянчева. 

Караянчева: Винаги казвам истината. И аз лично оставка няма да дам

"Аз съм човек, който винаги казва истината, опитвам де са бъда търпелива. Вчерашната ситуация беше категорична провокация. А колегите от БСП се опитват да си правят пиар. Едно младо момче беше използвано. Можеше да си бъде вкъщи, в ситуацията, в която сме - на COVID. Беше под пряка опасност от зарада. И хората около него не бяха с маски - това се видя. Мая Манолова се опитва да се възползва от "Системата ни убива", за да гради политическа кариера" - така започна Караянчева ответно слово в своя защита. На по-висок тон от обикновено. 

Закани се, че "за последен път ще се занимая с опровергаване на лъжите, които се говорят". И разказа първо, че не тя е човекът, който се занимава с пропускателния режим в Народното събрание. Позова се на заповед на здравния министър в епидемичнаа обстановка, на база на която е издала своя заповед, засягаща мерките и опазването на депутати, администрация и журналисти в парламента от опасност от коронавируса. Това оправдание Каранчева вкара в оборот от вчера.

Отрече да има ограничения граждани да посещават Народното събрание, а просто достъпът на външни лица се извършва по заявка от съответната комисия (всъщност, и вчера представители на НПО се оплакаха, че не са били допуснати до комисии заради издадена заповед от ръководството на НС, б.р.). По думите й - в писмото на майките от "Системата ни убива", адресирано до всички парламентарни групи, се иска да бъде организирана среща "в периода  от 16 до 18 септември". Това е било сведено веднага до групите от самата Караянчева, твърди тя. 

"В заключение по повод това писмо. Винаги съм влизала в диалог, но няма да разговарям с Мая Манолова и хората й. Има нормален достъп до деловодството. Антон Кутев прави внушения..." - декларира Караянчева и пак се върна към противоепидемичните мерки и задължението "да опазим всички".

Преди две години, когато от "Системата ни убива" са били в залата на парламента нямало коронавирус, стана ясно от думите й. Възмути се, че от БСП вкарват темата с тоалетната в оборот, защото това "бие по авторитета на парламента". По думите й вратите на парламента не са затваряни за граждани и техните предложения, но има и правила. 

Категорично отрече хората вчера да са изведени чрез упражнено насилие, а НСО има и кадри от случилото се. "Няма да позволя Народното събрание да бъде участник в провокации".

Речта й бе съпроводена с викове "оставка" от опозицията. "Не стигайте твърде далеч" и "Не вкарвайте и вие улицата тук" - опита да прекъсне това председателстващият Емил Христов (ГЕРБ).

"Аз лично оставка няма да дам", декларира Караянчева в отговор, казвайки и, че "в продължение на месеци палатките са отвън и никой не ги е пипнал - това е демократична България, всеки има право да бъде чут, а не тази агресия и провокации, с които една неуспяла кметица се опитва да качва рейтинг. И една парламентарна група, която си мисли, че ще стане някаква революция и няма да бъде част от нея."

Последва поредица от лични обяснения, реплики, процедури по начина на водене - и заради казаното от Кутев, и заради тона на Караянчева. Последва процедура от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който почти не влезе в актуалната тема. Като в края на речта си обяви категорично, че ДПС започва парламентарни консултации, за да бъде внесен проект за решение за оставката на Цвета Караянчева като председател на 44-ото Народно събрание. 

"Допуснахте патос на г-жа Караянчева от тази трибуна, който не беше в нормалните рамки. Но, г-жо Караянчева, заявихме още на 3 септември, че ако разберете какво правите със своето бездействие, а вече и със своето действие - то сама трябва да подадете оставката си", рече Карадайъ. 

Припомняме, че тогава лидерът на ДПС заговори за оставка на Караянчева по съвсем друг повод - а именно, че преди година партията подала сигнал за съмнения за несъвместимост с поста на член на Централната избирателна комисия. В продължение на година председателката не била придвижила този сигнал, както е редът, тъй като орган по назначението на членове на ЦИК е именно Народното събрание. То е и това, което би могло да установи несъвместимост на член на ЦИК със заеманата длъжност, настояват от ДПС. И тогава не казаха за кого става дума. В последствие от думи на Караянчева се разбра, че ресорните комисии са били сезирани по случая. И темата публично остана дотук.

Но Карадайъ днес обяви, че председателката на парламента още не е внесла темата, където й е мястото - на обсъждане от Народното събрание. Това е основание за старт на консултации. 

Паралелно от "Системата ни убива" и Манолова дадоха брифинг, на който също настояха за оставката на Караянчева заради вчерашните събития.