БСП и ГЕРБ са с изравнени позиции. "Има такъв народ" (по-известна като партията на Слави Трифонов) продължава макар и с малко, да увеличава електоралната си подкрепа. 

Затвърждава се подкрепата за протестите. Блокадите обаче не са се понравили. Лидерите на протестите придобиват разпознаваемост по-скоро бавно. Доверието във властта остава ниско. Идеята за нова конституция обърква, но голяма част от обсъжданите конкретни предложения са автоматично харесани. Няма голяма динамика спрямо изследването, проведено в разгара на протестите преди месец.   

Това са част от изводите от националното изследване на "Галъп интернешънъл", проведено от 3 до 11 септември сред 807 пълнолетни българи. 

Двете основни партии търпят ерозия и са с изравнени сили, а публиката се е преориентирала или към негласуване (29,4% от всички имащи право на глас), или към декларативния отговор "не подкрепям никого" (общо 6,8%), или към нови опции като Слави Трифонов (8,3% от имащите право на глас). Голяма част от "Не подкрепям никого" в самия изборен ден обаче най-вероятно ще се превърне в отказ от гласуване. ДПС традиционно се мобилизира в месеци преди избори (7,6%), коментират от агенцията.

"Обединените патриоти" са с 2,7% и според анализа на "Галъп интернешънъл" "остават на ръба за влизане в следващо НС".

Демократична България (с 5,2% е четвърта сила) и формацията на Мая Манолова (2,2%) остават на високите нива, постигнати в пика преди месец, но засега не продължават "нагоре".

Влизането на формацията на Манолова в НС е на ръба, докато ДБ изглежда сигурен участник в НС.

Така изгледи да бъдат в следващо Народно събрание отново имат 7 формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни.

"Разбира се, данните не могат да бъдат прогноза за изборен резултат, а и са представени сред всички, имащи право на глас, а не само сред гласуващите" (както биха били представени в същинска предизборна кампания) - посочват от агенцията.

БСП (13,5% от имащите право на глас) като че ли изглежда малко по-мобилизирана от ГЕРБ (13,2%) – в социологически план двете числа на практика значат едно и също, но проверка сред най-твърдо решилите да гласуват показва по-ниска увереност при ГЕРБ. Това се дължи вероятно на факта, че теренът на изследването улавя ефектите на големия протест от 2 септември, който носи щети на ГЕРБ. Вероятно има и известен ефект на непрестижност. Изследването няма как да улови ефектите на вътрешнопартийния избор в БСП. Няма как да улови и последните ефекти на вчерашната акция, свързана и с Мая Манолова, в Народното събрание", уточняват от агенцията.

„Воля“ е с 1,8 на сто. Под 1% са формации като „Движение 21“, „Атака“, „Възраждане“ и др. Анонсът за влизането на някои малки формации при Манолова може да се окаже важен фактор за „Изправи се.БГ“. Ще трябва да мине още време обаче преди общественото мнение да почне да свързва Мая Манолова, например, с Татяна Дончева и др.

С десети от процента се ползват проекти като тази на Цветан Цветанов, но там е възможно да има т. нар. „скрит вот“.

Продължава ерозията на образа на властта, като над две трети подкрепят протестите. Конкретното искане за оставка на правителството и бързи избори се споделя от 59% от пълнолетните българи. Създаването на втори кабинет в този мандат по-скоро обърква хората – 36% подкрепят, а 43% не подкрепят.

Мнозинство от 57 на сто не харесват блокадите, докато една трета ги одобряват.

Радев остава най-харесван, Борисов и Нинова с доверие под 20 на сто

Контрапротестите намират подкрепа сред 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги подкрепят.

Няма съществена промяна в доверието към институциите спрямо изследването от предходния месец. Спадът при правителство и парламент не е продължил, макар те да остават на достигнатите в миналия месец ниски нива на доверие – този месец съответно 21% и 15%.

Президентската институция донякъде възстановява нивата си на доверие от предходни периоди, след като изглеждаше застрашена преди месец, и сега е харесвана от 52%. Толкова е и личното доверие в Румен Радев, с което той остава най-одобряваната политическа фигура у нас.

Бойко Борисов остава с доверие под 20% и така е на традиционните нива на Корнелия Нинова и двамата вече имат еднакво одобрение сред обществото. Слави Трифонов е харесван от 30% от анкетираните. Представителите от „Отровното трио“ все още имат сравнително ниска разпознаваемост, макар че тя расте. На ниската разпознаваемост се дължат и наглед не толкова високите нива на лично доверие за тримата – в диапазона между 11 и 16%.

Най-различните лансирани досега идеи за конституционни промени срещат подкрепа, понякога автоматична. Трудно е да се очаква широка осведоменост у хората.

Как се приемат новите идеи за промени в конституцията

77 на сто са "за" в конституцията да пише, че брак може да има само между мъж и жена, без еднополови бракове. Пак такъв е процентът на хората, които одобряват предложението да се намали броят на депутатите от 240 на 120. Други "идеи" като въвеждането на образователен ценз също се радват на немалко одобрение - 58 на сто са "за" да се отнемат избирателните права на хора без основно образование. Над половината (55%) одобряват предложението да се въведе задължителна наборна военна служба.

"Личи слаба информираност по правни теми, например. Самото искане за нова конституция също предизвиква объркване – тук отговорите вече са повлияни и от конкретната ситуация, а не са принципни. Все пак, идеята за Велико народно събрание като че ли по-скоро среща малко повече инстинктивно одобрение, в сравнение с неодобрението (макар най-чувствителен да е делът на онези, които не могат да преценят). Премахването на института на ВНС, например, среща по-ясно неодобрение. Последното означава, че ВНС по навик се възприема като нещо важно. Съвсем друг въпрос е доколко респондентите са наясно с конкретни измерения на темата", отбелязват от агенцията.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 3 и 11 септември 2020 г. сред 807 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.