Марката „Банкси“ и всички произведения на анонимния графити артист са застрашени от плагиатство, след като творецът от Бристъл загуби дело, внесено към Службата на ЕС за интелектуална собственост. Делото за защита на търговската му марка е заведено със зла умисъл, а отварянето на физическия му магазин в Лондон през 2019 г. единствено е навредило на случая, постановяват магистратите.

Банкси предяви иск срещу компания, търгуваща с поздравителни картички и други дребни сувенири „Full Colour Black“. Те продават стоки, на които е репродуциран графитът „Flower Thrower“ (Хвърлячът на цветя), рисуван от анонимния артист в Йерусалим през 2005 г. От магазина, където неведнъж са използвали и други графити на Банкси, твърдят, че могат да продават изображение на йерусалимското пано, като се позовават на анонимността на Банкси.

През 2014 г. „Pest Control Office“, представители на твореца по административните въпроси, успяват да патентоват „Хвърлячът на цветя“, но решението на Службата на ЕС отхвърли това решение след двугодишен съдебен спор. Аргументацията им е, че Банкси не може да бъде идентифициран като безспорен притежател на подобни творби, тъй като неговата самоличност и до днес остава скрита.

„Банкси е избрал да остане анонимен, графитите му най-често се появяват върху чужда собственост и без разрешение на собствениците, вместо да бъдат създавани на платно или върху негова лична собственост“, се казва в решението на Службата.

Друг аргумент е, че Банкси не показва намерения да използва търговската си марка, затова не може да предявява сериозни претенции към нея.

През октомври 2019 г. той основа първия си физически магазин, наречен „Gross Domestic Product“ (Брутен вътрешен продукт) в град Кройдън, Лондон, от който обаче можеше да се пазарува единствено онлайн. Това привлече вниманието на обществеността към случая, а творецът разкри, че мотивацията му е „вероятно най-малко поетичната причина да създаваш изкуство“ – спор за търговската му марка.

„Компания за поздравителни картички се състезава с марката на моето изкуство – пише в изявлението на анонимния артист. – И в опит да спечелят попечителството над името ми, те продават легално фалшиви мои стоки.“

Магазинът на Банкси предлага „непрактични и обидни“ стоки, сред които диско топка, направена от използвани по време на протести полицейски каски, както и реплика на бронежилетката, носена от рапъра Стормзи по време на концерта му на Гластънбъри 2019 г.

Но Службата на ЕС коментира критично магазина, който според тях е навредил на случая. Жури от трима съдии заяви, че намеренията на Банкси „не са били да използва марката като търговска марка, за да продава стоки, а единствено да заобиколи закона“.

„Тези действия са в разрез с добрите практики“, постановяват магистратите.

Арън Милс, адвокат, специалист по търговско право, нает от компанията, продаваща поздравителни картички, коментира, че решението на Службата на ЕС означава, че и други творби на Банкси са застрашени.

„Ако няма налице намерение марката да се използва, тогава тя е невалидна и повдига въпроса за измама – коментира той пред „World Trademark Review“. – Всъщност, всички творби на Банкси са изложени на риск, тъй като цялото му портфолио има същия проблем.“

"Площад Славейков"