От тази неделя в САЩ ще стане невъзможно да бъдат изтегляни китайските приложения WeChat и TikTok, предават световните агенции.

WeChat със сигурност ще бъде забранен, но с TikTok все още не се знае със сигурност какво ще се случи. Не е изключено президентът Тръмп да одобри сделка в последния момент между Oracle и BiteDance.

 
От неделя търговския департамент ще забрани на американските потребители да теглят програмите, от който и да било магазин за приложения. Въпреки това потребителите на музикалното приложение ще могат да го използват до 12 ноември, когато и то ще бъде тотално забранено. 
 
През август Доналд Тръмп подписа два указа, с които забранява на американски граждани и компании да имат бизнес отношения с китайските приложения WeChat и TikTok, тъй като те събират прекалено много лични данни, които се пазят на китайски сървъри, а това според него е заплаха за националната сигурност на САЩ.
 
Тогава президентът предложи американски фирми да купят китайските приложения за Америка. Сделките по закупуването трябваше да се финализират най-късно до 15 септември, а мерките влизат в сила от 20 септември. В началото се очакваше Microsoft да придобие ТikTok, но BiteDance отказа предложенията ѝ, така единствен възможен купувач остана Oracle.
 

Тъй като Тръмп и един от съсобствениците на Oracle - Лари Елисон, са в близки отношения, сделката все още не е изключено да се осъществи. Елисон е поддръжник на Тръмп, като дори през февруари организира събитие за набиране на средства за предизборната му кампания. Освен това, придобиването на приложението от една страна би стимулирало американската икономика, а от друга би изглеждало като изпълнена цел на президента във време на предизборна кампания.