Срокът за продажба на TikTok в САЩ изтича утре - 15 септември, а вчера Microsoft, основният претендент за придобиване на китайското приложение, публикува кратко изявление, в което пише, че китайците официално са отказали офертата им.  

"Ние сме сигурни, че предложението ни щеше да е добро, както за потребителите на TikTok, така и за националната сигурност на САЩ. За да може това да се случи, щяхме да направим нужните промени, за да гарантираме най-високите стандарти за сигурност, поверителност, безопасност и борба с дезинформацията, както заявихме и в изявлението си през август. Очакваме да видим как приложението ще еволюира в тева отношение", официалното изявление на Microsoft

Изглежда че Oracle, остава единствен играч в търга за американския пазар на TikTok. Корпорацията Oracle разаработва и продава софтуер и технологии за бази данни, в облак пространството. През 2019 година беше втората по големина софтуерна компания по приходи. Миналия месец, президентът Доналд Тръмп каза, че Oracle би била добра компания да поеме контрола над китайското приложение. Лари Елисон, един от собствениците на компанията е поддръжник на Тръмп, като дори през февруари организира събитие за набиране на средства за предизборната му кампания.  

На 14 август Тръмп подписа два указа, с които забрани на американски граждани и компании да имат бизнес отношения с китайските приложения WeChat и TikTok. Мерките ще влязат в сила от 20 септември, а крайният срок за финализиране на сделката е 15 септември.

Причината за скандалите между американското правителство и китайските фирми е така наречената "технологична война" между двете държави. От една страна Тръмп твърди, че китайските технологични гиганти, като Huawei, BiteDance и Tencent, събират огромни количества лична информация и я складират в своите сървъри, контролирани от Китайската комунистическа партия, а това представлява риск за националната сигурност на САЩ. А от другата страна на Тихия океан се говори, че всичко това се случва, защото американските фирми изостават зад китайските технологични иновации.

В отговор на забраната BiteDance, разработчикът на TikTok, дори заведе дело срещу администрацията на Тръмп и твърди, че не събира данни по начина, обявен от Тръмп, и че забраната нарушава американската конституция. В действителност това ще е първата подобна забрана в американската история.