Американски зъболекар, който е извадил зъб от упоен пациент, докато балансира врху ховърборд, е осъден на 12 години затвор за престъпления, включително незаконно практикуване на стоматология, измами и безрасъдно поведение при изпълнение на служебните задължения, предава AFP, цитирана от "Фокус".

35-годишният Сет Лукхарт е изпратил телефонни кадри до приятели, на които се вижда как изважда зъб на пациент, докато стои на двуколесния ховърборд, след което сваля ръкавиците си и вдига ръцете си триумфално.

Министерството на правосъдието на Аляска заяви, че съдията от Върховния съд в Анкъридж Майкъл Улвъртън е подчертал, че инцидентът с ховърборда дори не е най-сериозният аспект на делото.

"Лукхарт едва не уби много пациенти, като постави упойка хиляди пъти без обучение или съгласие на пациенти, извън неговия обхват на обучение и експертиза, докато краде пари от здравните фондове и присвоява и от шефовете си", се казва в изявление на съдията.

CNN в материал, публикуван в петък, цитира самия Лукхарт, който казва:

"Поглеждайки назад, не мога да кажа точно кога започнах да излизам от правия път. Можех и трябваше да поддържам по-добра дисциплина и концентрация."

Прокурорите поискаха от съда да осъди Лукхарт и да върне повече от два милиона долара, присвоени от щатските здравни фондове