Приложението TikTok, филиал на китайската компания ByteDance, обяви снощи, че е подготвило споразумение, правещо американската софтуерна компания Oracle негов технологичен партньор в САЩ, а компанията Walmart - търговски партньор, предаде Франс прес.

"Радваме се, че предложението на TikTok, Oracle и Walmart разрешава проблемите със сигурността, посочени от американската администрация и урежда въпросите относно бъдещето на TikTok в САЩ", заяви говорител.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е "дал благословията си на сделката". Той съобщи, че тя ще доведе до създаването на нова компания, която вероятно ще бъде базирана в Тексас и под контрола на Оракъл и Уолмарт, съобщава Асошиейтед прес.

Според президента американският сегмент от социалната мрежа "няма да има отношение към нито една друга страна", отбелязва ТАСС.

Американското министерство на търговията съобщи, че "предвид неотдавнашното положително развитие" и по указание на президента Доналд Тръмп ще отложи с една седмица до 27 септември нареждането до Apple и Google да спрат свалянето на приложението ТикТок, съобщи Ройтерс. 

Забраната трябваше да влезе в сила днес. 

През август Доналд Тръмп подписа два указа, с които забранява на американски граждани и компании да имат бизнес отношения с китайските приложения WeChat и TikTok, тъй като те събират прекалено много лични данни, които се пазят на китайски сървъри, а това според него е заплаха за националната сигурност на САЩ. 

Забраната за WeChat остава, но приложението така или иначе има огромна конкуренция в САЩ.

Тогава президентът предложи американски фирми да купят китайските приложения за Америка. Сделките по закупуването трябваше да се финализират най-късно до 15 септември, а мерките влизат в сила от 20 септември. В началото се очакваше Microsoft да придобие ТikTok, но BiteDance отказа предложенията ѝ, така единствен възможен купувач остана Oracle.