Спешна пациентка е починала в Германия, след като болницата, към която е пътувала, я прехвърлила на друго лечебно заведение заради кибератака. Още 32 км в линейка са довели до смъртта на жената, преди да стигне до лекарите, разказва NBC News.

Пробива в системите на университетската болница към университета в Дюселдорф довел до постепен срив на системите. Служителите загубили достъп до данните на пациентите и пренасочили всички спешни пациенти, отложили и планови операции - още потенциал за смъртни случаи.„

На едни от сървърите била открита бележка, в която хакерите призовали ръководството да се свърже с тях. Атаката е класическа - компютърните престъпници криптирали всички данни и щели да искат пари за разкодирането им. Конкретна сума не била посочена.

Но бележката била адресирана към университета, не болницата в частност. Те бързо изпратили съобщение на хакерите, че са ударили и данните на болница. Те пък също бързо пратили ключа за декриптиране.

Но поне една пациентка е загубила живота си, затова прокурорите започнали разследване срещу неизвестен извършител, по подозрение - непредумишлено убийство.