ЕС е изготвил пакет от санкции срещу Беларус, съдържащ списък с около 40 физицески и юридически лица, съобщи върховният представител за външната политика Жозеп Борел в своя блог.

Пакетът е насочен срещу тези, които са отговорни са изборните измами, репресиите срещу мирните демонстранти и бруталната разправа от страна на държавните органи.

Това означава, че на хората и компаниите от списъка ще бъдат замразени всички сметки в ЕС. Те няма да могат да получават никаква парична помощ или финансиране в Съюза. Ще им бъде забранено и стъпването на територията на ЕС.

Борел обяви новината ден след заседанието на Съвет „Външни министри“, на който бяха обсъждани санкции срещу режима на Александър Лукашенко. Те не бяха одобрени поради противопоставянето на Кипър. Островната държава настоява едновременно с това да бъдат приети и санкции срещу Турция заради незаконни сондажни дейности в кипърските териториални води.

Борел прие вчера и кандидат-президента на беларуската опизиция Светлана Тихановска, която настоя ЕС да спре да дава пари, които могат да отидат в джоба на Лукашенко.

Санкционният пакет е една от четирите линии, по която ЕС ще действа по отношение на Беларус, допълва Борел.

Втората линия е фокусиране върху необходимостта от национален диалог в бившата съветска република и ролята на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Координационният съвет на опозицията трябва да бъде включен в диалога. Най-добре е да бъдат организирани избори и народът да може свободно да избере своя президент и бъдещето на страната.

Третата линия е пълно преразглеждане на отношенията ЕС-Беларус. ЕС трябва да реагира стратегически и решително на всеки от сценариите, които се развиват в Минск.

Последната, четвърта линия, е безусловната подкрепа за населението на Беларус. Еврокомисията мобилизира 53 милиона евро като незабавна помощ за беларуския народ. Те включват правна, медицинска и други видове спешна помощ а най-нуждаещите се. Ще бъдат подпомогнати също гражданското общество и независимите медии.

Самият Борел уверява, че е готов да иде в Минск, ако това може да допринесе за напредъка в отношенията на ЕС със страната. Дипломат номер 1 на Европа обаче припомня, че досега Лукашенко отказва да поддържа контакти със Съюза на всякакво ниво.