Стефано Доменикали, бившият шеф на тима на "Ферари" във Формула 1, ще застане начело на най-комерсиалната автомобилна надпревара от следващия сезон, съобщиха световните агенции.

Предстои официално съобщение от "Либърти медия" - американската компания, която притежава Ф1.

55-годишният Доменикали ще замени Чейс Кери, който стнана президент и изпълнителен директор през 2017 г. - когато янките придобиха Формулата. Твърди се, че Кери ще остане на водеща позиция, но все още няма яснота как ще си разпределят функциите с италианеца.

Стефано Доменикали напусна "Скудерия Ферари" през 2014 г. и зае директорски пост в "Ламборгини". Той все още не е подписал договора си с "Либърти", но това се счита за фолмалност - най-важното вече било уточнено.

Доменикали отново ще работи тясно с шефа на ФИА Жан Тод, когото наследи във "Ферари" в края на 2007 г. Той е уважаван не само в италианския тим, а и в другите отбори, както и в моторните спортове като цяло. Цени се мениджърският му опит.

Управленецът напусна Маранело заради конфликт с тогавашния президент на "Ферари" Лука ди Монтедземоло. Моментално бе привлечен от групата на VW, като първо работи в "Ауди", след което беше пренасочен към "Ламбо".

"Формула 1" е изправена пред големи предизвикателства. Популярността на спорта доста спадна в последните години, а предстоят и промени на всички равнища в опит за нови хоризонти.