Бившият номер 2 в ГЕРБ Цветан Цветанов, който в неделя основава своя партия на име "Републиканци за България", днес отрече да има нещо общо със снимките на спящия гол Бойко Борисов до шкафче с пачки евро, кюлчета злато и пистолет в резиденция "Бояна".

В интерю за Нова телевизия тази сутрин Цветанов отговори на въпрос, свързан с по-рано изказани съмнения от депутата от ГЕРБ Тома Биков, че бившият шеф на парламентарната група на ГЕРБ е сред хората от най-близкото обкръжение на Борисов и следователно с достъп до най-личното му пространство. 

"Не, разбира се, защото просто не съм в това близко обкръжение, което може да влиза във всяка една точка, спалня или всичко, което е по-интимно за един човек", каза Цветанов.

"Това са толкова несъстоятелни тези. При всички положения не мога да бъда аз, не може да бъде и мъж. За да снимаш човек, който спи, трябва да имаш достъп до спалнята му. Няма как при премиера това да бъде мъж. Влизането във вилата, в която пребивават президентът и премиерът, и достъпът до по-личните пространства се охраняват от НСО", каза той.

Според Цветанов кой е снимал премиера трябва да каже или самият той, или разследващите.

По думите историята с имотите му в София не е единствената причина да напусне всичките си държавни и партийни постове и ГЕРБ.

"Аз не смятам, че съм нарушил закона и съм направил нещо нередно. Но когато се създаде тази ситуация, единственият разумен вариант беше да се оттегля. Колкото по-нависоко си, колкото по-независим си, естествено ще се търсят повече компрометиращи факти и сюжети, които да те дискредитират", каза Цветанов.

Той добави, че е бил "буфер", който е понасял отрицателните последствия от еднолични решения.

Цветанов каза, че мотивите да напусне му е дало това, което видял по време на кампанията за последните европейски избори през май 2019 г. Той отишъл при Борисов и му казал, че "ако не се върнем в периода, в който бяхме в самото начало, аз просто напускам, за мене друг вариант няма".

Според Цветанов с кадровата си политика Борисов се стремял да угоди на ДПС.

"Движението за права и свободи беше обслужвано с всичките горски, които бяха в цялата страна", каза той.и

Цветанов каза, че е защитавал служители, които трябва да бъдат сменени по списък, предаден на бившия министър на земеделието Румен Порожанов от Борисов по искане на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Той добави, че сегашната лидерка на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и активът на партията в Шумен, Кърджали, Силистра мълчат за тези проблеми.

Борисов и първият му заместник са имали противоречия и по депутатските листи на партията, каза Цветанов. Той не бил съгласен с издигането на хора, които Борисов одобрявал. Като един от тях Цветанов посочи анализатора Георги Харизанов, бивш шеф на компанията "Напоителни системи", която довел до тежко състояние според бившия шеф на изборния щаб на ГЕРБ.

Посочи Харизанов и вицепремиера Томислав Дончев като хората в партията, които са искали отстраняването му. Той каза, че Дончев не може да отчете резултати в областите, за които отговаря, особено в електронното управление, заради което сега има проблеми с Изборния кодекс.

"Аз не съм предал ГЕРБ. Просто ГЕРБ предаде всички тези ценности и всички тези начални моменти при създаването на тази партия", каза Цветанов. "Аз съм един от малкото, който винаги е казвал истината и затова съм си създал много проблеми."