Като „одесняване на БСП“ – така бившият председател на социалистите Михаил Миков обясни промените в разширеното ръководство на партията. Оттам в неделя отпаднаха знакови лица като Сергей Станишев, Георги Пирински, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Велислава Дърева и други, които бяха смятани за вътрешна опозиция на Корнелия Нинова. Самият Миков пък си направи отвод. 

По думите на Миков именно старото ръководство на БСП е било пречка пред лидерката Корнели Нинова за "одесняване" на партията. 

"Очевидно е, че има курс на прочистване и подмяна", каза Миков, който е един от изявените критици на председателката на социалистите. 

Според него Нинова може и да говори за задкулисието, но властта й е самоцел.

"Основни принципи на функциониране на социалистическата партия бяха нарушени. За пръв път на този конгрес не видях представители на синдикатите. Лявото и синдикатите са някак си подразбиращи се", отбеляза Миков. 

Според него въпросът нормално ли е лидерът на ПЕС Сергей Станишев да не е в Националния съвет, е риторичен. 

"Самото остракиране на Станишев е знак за курса на БСП", добави той.

По думите му Станишев е дал красноречива картина на БСП - че вече е вождистка партия, а Националният съвет ще е просто гумен печат.

Миков смята, че в ръководството на БСП има видни симпатизанти на Орбан – не само Нинова, но и Румен Овчаров, който придоби силни позиции след конгреса.

Той посочи още че частичните избори в неделя също са знак за позициите на БСП. 

"По време на конгреса се проведоха частични избори в 24 места, сред които и в две общини – Стрелча и Септември. Там БСП има трайно присъствие, а сега не издигна кандидат. Това е разминаване между думите и делата и поставянето на властта като основна цел, а не отстояване на принципи и идеи", каза Миков.