Трети поред ключов свидетел на прокуратурата по делото "КТБ" не си спомни никакво участие на депутата и издател Делян Пеевски в случилото се с банката.

След Бисер Лазов и Орлин Русев, днес в Специализирания съд започнаха показанията на Албена Андреева - бивш главен счетоводител. Тя говори часове наред, без да спомене нито веднъж името на депутата, наричан някога "син" от Цветан Василев.

Андреева, която е служител на архи-компанията (казано на шега, б.а.) на Цветан Василев "Фина С" още от далечната 2005 г., също била сред наивниците, които са имали на свое име и дружество. Което пък реално било негово - тя само подписвала, стана ясно днес. Освен главен счетоводител на фирмите на Василев, тя се водела и собственик не на кое да е, а на "Хедж инвестмънт България" АД, което пък имаше мажоритарни дялове във военните "Авионамс" и "Дунарит".

Тя обясни как е била на практика подставено лице: 

"Аз се съгласих, тъй като искрено вярвах на посланията, които Василев ми отправяше... Василев обясняваше на всички присъстващи, че ние правим добри неща – особено през 2011 г. (по спомен), когато Василев бе избран за Мистър Икономика, се затвърди моето убеждение, че това наистина е така и че той наистина прави добри неща.

Така че тогава имах чувството, че да бъдат представител на негово дружество е привилегия - едно доверие, което този уважаван тогава човек ми оказваше."

Друго интересно беше как Андреева описа последните дни на банката, когато се отцепва отявлен "бунт на мравките" около Бисер Лазов. 

В началото на юни 2014 г. няколко нейни колеги от офисите получили призовки и се явили в следствието на Софийска градска прокуратура (по това време там работи "фамозният" Пепи Еврото, бивш следовтел макар и "замразен" е самият Пеевски, а в прокуратурата са Иван Гешев, Димитър Франтишек Петров и др. знайни и не толкова известни лица, б.р.).

"След като се връщаха от разпита, те споделяха, че са разпитвани във връзка с дружествата, които представляват - предмета на дейност, как върви счетоводството и пр. (В своите разпити Бисер Лазов също описваше картина, при която над 150 дружества под пряко владение на Василев са се водели номинално на неговите доверени служители, шофьори, охранители, секретарки, а накрая и на съвсем напознати хора. Именно това той условно нарича "Фирмата" на Василев, б.а.)

Това предизвика притеснение сред нас - работещите в офиса, тъй като никой не ни казваше каква е причината за тези призовавания."

На 13 юни 2014 г. - когато почти всичко започна да се "разплита" и пред широката публика, Бисер Лазов я извикал в кабинета си в 10 ч сутринта с други служители - които днес не са сред обвиняемите, и й заявил, че е имал среща с адвокат Карадалиев, когото тя не познава (един от двамата защитници на Цветан Василев ототогава на свой ред стана обвиняем по ред различни дела и дори бе задържан за известно време, б.р.).

Адвокатът го информирал, че днес в офиса ще дойдат разследващи.

Андреева лично освободила редовите счетоводителки, защото "очевидно нямаше да бъде нормален работен ден".

Видяла и друг трик - в крилото на юристите били наслагани масово надписи с лепенки „адвокатска кантора“, а метални колички с документи се вкарвали в тези стаи (явно заради презумпцията, че няма да се обискира, б.р.).

"Втози момент от анасьорите и от всички входове накхлуха всички цивилни и униформени лица, посочиха някакви карти и поискаха да се угасят всички телефони и да се разтворят всички врати", спомни си Андреева.

Нейната лична роля?

"Напрежението беше голямо... Служителите нямахме и отговор какво се случва. И Василев го нямаше - отсъстваше от офиса, което допълнително усилваше напрежението."

През седмицата, която последва обиските, всички служители направили нещо възлово - поискали да излязат от дружествата, които представляват. "Човекът който ни казваше да правим всички тези неща, го нямаше."

След разговори се оформило "едно общо мнение" - да се прехвърлят всички дружества, които формално "мравките" притежавали или представлявали, обратно на Цветан Василев (естествено - те имат и активи, но са преки получатели на кредити от КТБ, съответно пасиви за милиарди, б.р.).

Юристите, по думите на свидетелката, започнали да подготвят всички документи в уикенда след 20 юни, а на 23 юни се събрали всички в крилото на юристите на 6-ия етаж и подписали документите.

"И изпратихме Бисер Лазов да се срещне във Виена с Цветан Василев."

Формално документите били оформени като решение на Василев като едноличен собственик на капитала на "Бромак" (другото му "архи"-дружество, б.р.), че упълномощава Иван Стойков да придобие всички дружества.

"С нетърпение очаквахме Бисер Лазов да се върне и първият въпрос към него беше: "Подписа ли Василев документите?". Бисер Лазов отговори "не" и за мен това беше краят."

Андреева, освен че е живеела известно време на семейни начала с Лазов - време през което според медии е придобила и голямо количество имоти, направила и друго - подписала прословутото обръщение на Лазов към прокуратурата и квесторите на банката (наречено тогава от медии "бунтът на лейтенантите на Василев, б.р.). От 8 подписали служители първите две имена са на първите двама свидетели на прокуратурата - Лазов и Андреева.

Междувременно достъпът на Бисер Лазов до сградата бил спрян. Самата тя опитала да опази от унищожаване или загубване счетоводни документи на банката и дори звъняла на 112 да иска съдействие за това. После - след напукането си на банката и на "Хедж инвестмънт България" - многократно била дори заплашвана.

Въпреки това Андреева направила "архив на всички счетоводни бази съхранявани на сървъра, за да не се окаже, че в някакъв момент счетоводният архив е изтрит и изчезнал".

Тя лично ограничила достъпа до счетоводството. А въпросния архив предоставила на Лазов, който пък го дал в споменатия отдел "Следствен" на Софийската градска прокуратура за по-сигурно.

"Моето лично усещане бе, че тормозът, на който бях подложена, бе просто за да се поддам на натиска и да си тръгна. А след това изчезването на счетоводството да ми бъде приписано на мен", каза днес свидетелката. "Бях подслушвана в жилището ми, колата ми беше изрисувана със спрей, получавах телефонни заплахи."