Подчинените от кръга на Цветан Василев си измислили цял кораб, за да оправдаят кредит от фалиралата вече банка в размер на 9,7 млн евро. Покупка така и нямало, а само "шарени хартийки" - подобия на документи, намерени из интернет за обичайна покупка на плавателен съд, за морска ипотека и пр.

Това разказа днес в продължаващия разпит Бисер Лазов - бивш главен счетоводител на "Фирмата" - както той обобщено нарича всички дружества под патримониума на Василев (макар и записани на името на секретарки, охранители, шофьори и пр.).

Днес Лазов часове наред изреждаше кредити за милиони евро, които според него са отпускани от банката на типични дружества "касички" и отивали включително за погасяване на стари кредити със същия източник - КТБ (класическата дефиниция за пирамида, б.р.).

Такова било и дружеството "Ем стейт", което получило няколко многомилионни кредита, нищо че няма нито собствена стопанска дейност, нито офис, служители или активи. Но в рамките на един кредит през юни 2009 г., усвоило 9,7 млн евро. Парите практически били използвани за погасяване на стари кредити, но...

"Георги Зяпков и Александър Панталеев се радваха, че намерили в интернет документи за покупка на кораб и скалъпили нещо като повод за извършеното кредитиране", обяви пред съда Лазов.

Превели парите на офшорка - несъществуващ продавач на несъществуващия кораб. Но практически те отишли за погасяване на стари кредти, "която практика систематично и постоянно беше прилагана", по думите на Лазов.

"Не съм виждал тези документи за кораба. Но до затварянето на банката не е завеждан като материален актив кораб - каза днес Лазов. - В баланса на дружеството стоеше предоставената сума като вземане по договор."

Така никой не се питал защо скромна счетоводителка на Цветан Василев (истинският шеф на дружеството) се сдобива с плавателен съд, а корабът "плавал" само в документите, които евентуално трябвало при проверка на БНБ да оправдаят борча... 

 Как свършва историята?

Спред Лазов кредитната експозиция на "Ем стейт" ЕООД към днешна дата е продадена от синдиците и преди година с него се свързал човек, който му казал, че е купил... всичко. Барабар с кораба. В търсенето си отишъл до Адмиралтейството в Морска администрация на Малта.

Там им казали, че такъв кораб не съществува, както и такава морска ипотека.

"Покупката на кораб изглежда добра фасада за финансиране", обясни Лазов.

Самият той твърди, че Цветан Василев през годините го питал по адрес на своите над 150 дружества:

"Не може ли тия фирми да изглеждат, че имат дейност - коминчето пуши, купуват, продават..."

Но счетоводителят му казвал, че това би било счетоводна измама.

Така днес той изреди още сходни операции с напълно идентични фирми, създадени единствено с цел да усвояват кредити от КТБ. Парите после отивали за финансиране на стари главници и лихви, за харчове на "Фирмата" или лично на Василев, за проекта му ТВ 7 и пр. 

При предни свои разпити Лазов е заявявал, че когато обръщал внимание на Цветан Василев за огромните харчове на някогашната "медия" използвана, апропо, за бухалка точно по тертипа на някои сегашни свои "побратими", Василев неминуемо оправдавал разточителството с думите:

"Нищо - медията е сила!"

Днес той изрежда в отговор на прокурорските въпроси подробности за кредити - все в сериозни размери от порядъка на 10, 12, 15 млн. евро - от най-различни дружества, по номинал собственост на охранители, на децата им, на счетоводителки и други лица от "Фирмата".

Лазов не пропусна да отбележи и как едно от богатото ветрило от дружества, за които говори - строителното "Евробилд 2003", след краха на банката се оказало... негово. На това залата прихна с окуражителни възгласи: "Е, кажи си, де!"

Но то било, за да го спаси, а и реалната управа на фирмата днес вече е в ръцете на българския съд, оправда се Лазов...

Той отново обобщи, че към май 2014 г.  - месеца преди затварянто, сумата, която Фирмата трябвало да връща на банката само за погасителни вноски и лихви, вече била 68 млн. лв. месечно.

Твърденията на Лазов засега са безответни, тъй като той първо прави изявление-монолог няколко месеца, а в момента го разпитва прокуратурата. Адвокатите на обвиняемите още не са започнали.