Унгарският премиер Виктор Орбан поиска оставката на зам.-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова заради „неуважителни публични изказвания“ по адрес на страната му, предаде Ройтерс.

„Според заместник-председателя в Унгария се изгражда „болна демокрация“ и освен това тя обиди гражданите на ЕС с унгарска националност, като заяви, че те нямат възможност да си създават независимо мнение“, пише Орбан в писмо до председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

И допълва, че неговото правителство прекратява всякакви контакти с нея.

Ройтерс уточнява, че все още не може да потвърди цитираните от Орбан думи на Йоурова. Унгарска жуналистка уточни на обедния брифинг в Еврокомисията, че те са казани в интервю за германското списание "Шпигел".

Призивът на унгарския премиер съвсем естествено се превърна в новина номер 1 в Брюксел.

„Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен работи тясно с еврокомисаря Йоурова по въпроса за върховенството на закона. Йоурова има пълното доверие на председателя“, заяви говорителката на институцията Дана Спинант.

В Комисията са прочели писмото и ще му отговорят, увери тя.

Всичко това се случва само ден преди ЕК да огласи докладите по хоризонталния механизъм за върховенството на закона, засягаш всички страни членки. Поредната нова дата съобщи Дана Спинант. Вчера се твърдеше, че докладите ще бъдат огласени на 5 октомври.

В докладите ще бъде отбелязана и ситуацията в Унгария.

„Безпокойството ни за ситуацията с върховенството на закона в Унгария е добре известно. Има различни начини то да бъде изразено“, каза говорителят Кристиан Виганд по повод думите на Вера Йоурова.

Той допълни, че всичко ще бъде адресирано в доклада. А този доклад ще бъде инструмент за диалог със страните членки, но също така и с Европарламента за аспектите, свързани с върховенството на закона.

Какво ще съдържат докладите

Предвижда се докладите за върховенството на закона, които ще бъдат представени утре, да обхванат въпросите със законността, състоянието на медиите и гражданското общество в страните членки.

Еврокомисията очаква те да служат за предотвратяване на недостатъци и за повишаване на общата осведоменост по въпросите на върховенството на закона.

Вчера стана ясно, че германското председателство на Съвета на ЕС е предложило докладите да служат за преценка при отпускането на европейски бюджетни средства. Сред тези средства е и фондът от 750 милиарда евро за икономическото възстановяване от COVID-19. Предложението предвижда наказанията за нарушения на върховенството на закона да включват временно спиране на финансирането от ЕС, а решенията за това да бъдат вземани с гласуване с мнозинство от държавите членки по препоръка на Еврокомисията.