„Очаквам унгарският народ да бъде този, който ще поиска да се върне към пълноправно възползване от демокрацията“, заяви днес Вера Йоурова – зам.-председател на Еврокомисията за ценностите и прозрачността.

Тя говори пред Европарламента в Брюксел на дебати, посветени на извънредните мерки в Унгария заради коронавируса и отражението им върху върховенството на закона и основните права.

„Надявам се и унгарският парламент да изиграе ролята си чрез контрол. Гражданското общество, независимите медии са изключително важни“, допълни Йоурова.

Тя изтъкна, че самият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен е изразила притеснението си от поведението на правителството в Будапеща.

„Правомощията, които то прилага, са много по-широки в сравнение с тези на останалите правителства. Най-притеснителна е липсата на времево ограничение.“

Първоначалните очаквания бяха в дебатите да участва и унгарският премиер Виктор Орбан. Това обаче така и не се случи. Повечето изказали се евродепутати го обвиниха в страх. А Европейската народна партия (ЕНП) бе обвинена в съучастие за това, че все още не е изгонила от редиците си партията „Фидес“ на Орбан.

Йоурова изтъкна също, че макар разпространяването на погрешна информация за коронавируса в Унгария вече да е престъпление, това не е обяснено добре. И сериозно може да попречи на свободата на изразяване.

Макар сега, в разгара на COVID-19, да е особено важно да бъде ограничена дезинформацията, не може да ограничаваме свободното слово. Мерките не могат да бъдат в ущърб на демократичните ценности. Трябва да се чуват различните мнения.

„Журналистите трябва да работят свободно, да задават въпроси. Работата им е да ни държат сметка на нас, политиците, за действията, които предприемаме“, обобщи Вера Йоурова.

Тя се зарече, че ЕК ще следи постепенното разхлабване на мерките в страните членки. И това ще важи особено за Унгария.

Веднага след нея се изказа унгарският евродепутат Андор Дели („Фидес“, ЕНП). Съвсем очаквано той защити правителството на Орбан и обвини левицата, че в нея има групи, които постоянно атакуват страната му.

„Те организират дебати, които са идеологически по характер. Но не говорят за важните за хората въпроси в страните членки. И днес наложиха дневния ред – знаете, че 90 на сто не могат да присъстват и да изразят своето мнение“, каза Дели.

Поради пандемията повечето депутати не присъстваха в залата, а участваха по видеовръзка от родните си страни.

Андор Дели бе категоричен, че в Унгария не се нарушава законодателството. И затова тези дебати не се съобразяват с основните норми на ЕС. Тези въпроси всъщност не интересували никого.

Други депутати от ЕНП обаче критикуваха Орбан. В най-голямата сила в ЕП има голямо разделение относно „Фидес“ и Орбан.

Кой ограничава правата? Не Орбан, а Макрон

Най-пламенният защитник на унгарския премиер обаче се оказа не негов сънародник, а французинът Никола Бе от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД).

„Представете си правителство, което се опитва да ограничи правата на гражданите с извънредна ситуация, чрез официална платформа да разпространява дезинформация, а конституционните съдии са назначавани от правителството, без да бъдат чути други гласове. Представете си, че в тази страна членка има нов закон, който ограничава свободата на изразяване, има цензура в интернет, няма право право на арбитраж“, започна Бе.

И продължи:

„Има такова правителство. Но то не е унгарското. А  френското правителство на Еманюел Макрон. Но никой нищо не прави по този въпрос.“

(Във Франция правителството е на президента – б.р.)

Според Никола Бе още като видят Орбан, мнозина се страхуват, защото той има голяма легитимност. И не кляка пред левицата и нейните искания. Дебатите според французина са стерилни и безполезни. А Унгария е единствената държава, изправила се срещу лудостта с мигрантите.

Италианският консерватор Никола Прокачини пък обвини колегите си от ЕП, че искат да подчинят два народа – унгарския и полския. Полша е другата страна, с която Еврокомисията има сериозни проблеми, свързани с върховенството на закона.

„Обърнете гръб на Орбан!“

Очаквано левицата и либералите изстреляха залпове по адрес на Орбан.

Ираче Гарсия от Испания – председател на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД), обвини „Фидес“, че настоява да не се ратифицира Истанбулската конвенция, макар да има случаи на домашно насилие над жените.

„Какво чакат Комисията, Съветът? Да мълчим означава, че сме съучастници. Трябват разговори за активирането на член 7. ЕНП трябва да спре да защитава Орбан и да изключи „Фидес“ от политическото си семейство. Колко още писма чакате от Орбан? Той ви се присмива“, заяви Гарсия.

След което уточни, че атаката не е срещу Унгария, а срещу това, че се засяга демокрацията в една европейска държава.

„Обърнете му гръб!“, призова накрая испанската социалистка.

За активиране на член 7 се изказа и румънката Рамона Стругариу от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Тя цитира и проучване, според което 57 на сто от унгарците били за започване на процедура за нарушение срещу страната им.

Стругариу говори за Истанбулската конвенция.

„Каква е връзката между борбата с пандемията и Истанбулската конвенция? Някакви тактики за борба с домашно насилие ли трябва да научим, докато сме вкъщи по време на пандемията? Това е запушване на устата. Как става тази борба, като са арестувани граждани?“, попита румънската депутатка.

Тя смята, че правителството в Будапеща не трябва да получава нито стотинка от европейския бюджет, докато не започне да спазва правилата и ценностите. Пари трябва да получават неправителствените организации и гражданското общество. Но това трябва да става не чрез унгарското правителство, а чрез Еврокомисията.

Не бяха спестени нападки и за полова и расова дискриминация.

„Много е по-лесно да се живее в Унгария, ако си мъж, ако си бял и си съгласен с властта“, изтъкна френската „зелена“ представителка Гуендолин Делбос-Корфийлд, която е и докладчик на ЕП за страната.

Според нея всички искат унгарските граждани да останат европейски, но да не са граждани втора ръка, с различни права от останалите от ЕС.

Сънародник обяви Орбан за страхливец и опортюнист

Най-острата атака срещу Орбан дойде от негов сънародник. Това бе независимият унгарски евдодепутат Мартон Дьондьоши. Той обвини премиера и правителството му, че са се възползвали от извънредните мерки в такава степен, че вече контролират и частния бизнес. А общините в Унгария са лишавани от собствените си приходи. Иззети са и парите на опозиционните партии.

„Орбан не само е страхливец, че не дойде тук, но той е и опортюнист. Той потъпква европейските права и ценности, като се възползва от европейско финансиране“, заяви Дьондьоши.

След което насочи гнева си към западните партньори на Унгария:

„И Орбан ще продължи да го прави, докато германски и други инвеститори получават преференциално третиране в Унгария – държавна помощ, ниски данъци и други. Дилемата не трябва да бъде между ценностите и финансовите средства.“