Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер отхвърли призивите да бъде спрян "Северен поток-2" в отговор на отравянето на руския дисидент Алексей Навални, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Едното няма нищо общо с другото", каза Шрьодер в подкаст и допълни, че на карта са заложени 10 милиарда евро (11,7 милиарда долара) инвестиции в проекта за газопровода.

Навални, яростен критик на руския президент Владимир Путин и известен борец срещу корупцията, се разболя, докато пътуваше по вътрешен полет в Сибир на 20 август, и два дни по-късно бе транспортиран за лечение в Германия в коматозно състояние.

На 2 септември германското правителство заяви, че военна лаборатория е открила "недвусмислени" доказателства за атака с химически нервно-активни вещества срещу Навални.

Правителството на канцлера Ангела Меркел не изключва санкции, ако се установи, че Кремъл стои зад предполагаемата химическа атака.

Кремъл многократно отрече да има участие в инцидента.

Шрьодер, който е председател на борда на директорите на "Северен поток 2" (Nord Stream 2), в който руската компания "Газпром" официално е единствен акционер, заяви, че участието на Русия не е доказано.

Той посочи, че сегашната дискусия за евентуални санкции срещу Русия се основава на "спекулации" при липса на "убедителни факти", отбеляза ДПА.