Депутатите от БСП са убедени, че шестимата им колеги, които вчера обявиха, че напускат парламентарната група, са били външно стимулирани за това си действие. Това стана ясно от брифинг на групата. Лидерът на партията Корнелия Нинова призова всички да следят дали напусналите ще помагат на управляващите за кворума, дали ще гласуват за експертен кабинет и т.н.

"За водачите на тази група оценката я даде партията", заяви Нинова.

И припомни, че на вътрешнопартийните избори за лидер Валери Жаблянов е получил само 763 гласа, а Красимир Янков - 1117. Нинова изтъкна, че и шестимата не са били избрани за членове на Националния съвет на партията от конгреса.

"Очевидно е, че мотивите за напускане не са ценностни, а властови. Докато бяха членове на Изпълнителното бюро и Националния съвет, не виждаха различия", каза Нинова.

И допълни, че ако шестимата са били избрани в Националния съвет, най-вероятно е нямало да напуснат групата.

"Това поведение е обидно към десетките хиляди социалисти в страната", заяви Нинова.

Тя призова шестимата да напуснат и парламента, тъй като това се иска както от техните местни организации, така и от парламентарната група. Нинова изтъкна, че в момента те не представляват никого, освен себе си.

"Факт е, че т.нар. вътрешна опозиция по този начин се осветява, показва истинското си лице. Да правят каквото искат, но да освободят парламентарните места, Ние тук сме БСП, никой не е единствено себе си", заяви Нинова.