Настоящият говорител на ЦИК Александър Андреев е номинацията на ГЕРБ за председател на комисията. До рокадата в изборната комисия се стигна след оставката на проф. Стефка Стоева, която напусна по лични причини официално. Но се разбра, че причината е намерението на ГЕРБ, реализирано с промени в Изборния кодекс, цялата отговорност и работа по организацията на машинно гласуване, в това число и логистиката, да се прехвърли от Министеския съвет на ЦИК.

Президентът Румен Радев наложи вето над редакцията на ИК, което предстои да се гледа в Народното събрание. 

Номинацията на Андреев представи председателката на парламентарната група на управляващата партия Даниела Дариткова. По думите й предложението е дошло от студентско сдружение, но е подкрепено от ГЕРБ.

Това е вторият опит за старт на процедура по избор на председател на ЦИК. Предишната се провали, защото... нито ГЕРБ, нито някоя от останалите парламентарни партии предложиха кандидат за поста на Стоева. Така и не се разбра защо. 

Андреев неизменно е член на ЦИК от 2007 г. насам, а вече няколко мандата е и говорител на избирателната комисия.

По-рано днес - преди номинацията му за председател да бъде огласена, Андреев говори пред БНТ по казуса с организацията на машинно гласуване (допреди промените, лансирани от ГЕРБ сега, текстовете в Изборния кодекс, приети пак с гласовете на ГЕРБ, гласяха, че за парламентарни и президентски избори се гласува само с машини и без хартиени бюлетини. Изключение имаше само за секциите с под 300 избиратели на територията на страната. Сега ГЕРБ и "патриотите" дадоха крачка назад и върнаха хартиените бюлетини като опция редом с машините. Румен Радев наложи вето над тази промяна с мотив, че практически машинното гласуване се обезсмисля - б.р.).

Според Андреев сметките показват, че за предстоящите парламентарни избори (редовният вот трябва да е през март 2021 г.)  ще са необходими 10 000 машини за гласуване, за да се осигури нормален изборен процес. По групи оценки в над 9500 секции с над 300 избиратели трябва да има машинно гласуване, като може би ще е необходимо да има повече от една машина в секция. 

Все още не може да се каже какви ще бъдат машините за гласуване и кога ще бъдат доставени у нас, каза още говорителят на ЦИК. 

По думите му за колко време машини могат да бъда доставени в България е въпрос, който зависи от участниците в обществената поръчка. Има различни срокове в зависимост от вида на машината, времето за производство и т.н.

"При всички случаи колкото по-рано бъде обявена обществената поръчка, ще бъде толкова по-добре."

"Въпросът с машините не е само до осигуряването им. Машинното гласуване засяга и въпроси като тяхното съхраняване, охрана, логистика, техническо обезпечаване", допълни още говорителят на ЦИК. 

По повод ветото над промените в Изборния кодекс Андреев не коментира дали споделя мотивите на Румен Радев. Заяви, че "ЦИК ще изпълни закона такъв, какъвто е, тъй като на нас е възложено като правоприлагащ орган да изпълним подготовката на изборите".