"Системното погазване на закона и обществения интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система."

Това каза президентът Румен Радев по време на посещение във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където присъства на откриването на учебната година.

Така държавният глава коментира искането на Съюза на съдиите ВСС да уволни главния прокурор Иван Гешев.


Той добави, че вярва, че "с общи усилия ще бъде даден реален шанс на българските прокурори да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона".

Радев разшири в четвъртък лаконичния си коментар от вчера за изводите от евродоклада, когато каза, че констатациите са верни, но закъснели и той е повтарял тези неща нееднократно.

По думите му от днес документът констатира очевидни за българите от години проблеми. Но трябва да си даваме сметка, че колкото той е критичен за България, толкова е и самокритичен за самия Европейски съюз, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу развиващата се корупция.

„Продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка, дори под различна форма, е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция именно заради този провал с корупцията", смята държавният глава.

Той добави благодарностите си към онези българските граждани, които не чакат решения отвън и се борят да си върнат държавата.

"Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, лошата медийна среда, олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят така, че да си върнем държавата“, каза Радев.

За ветото, което наложи на Избирателния кодекс, президентът отбеляза, че вероятно ще бъде преодоляно, въпреки основателните мотиви. "От начина по който гласуват партиите в парламента ще покажат дали са опозиция или не", добави Радев.