С уговорката, че не е запозната с днешното изявление на помощник-държавния секретар по енергийните ресурси на САЩ Франсис Фанън, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захарива изрази увереност, че по т.нар. "Балкански поток" няма да бъдат налагани санкции.

"Абсолютно не считам, че сме заплашени от санкции", заяви тя в предаването "Лице в лице" по бТВ, като преди това каза:

"Не съм го чула точно какво е казал днес (Фанън). Предполагам не за първи път са изразили опасения от зависимостта на Европа (...). "Балкански поток" се строи от българското правителство, по европейските правила."

Във въпросното изявление помощник-държавния секретар по енергийните ресурси заяви, че Щатите разглеждат "Балкански поток" като продължение на "Турски поток", за когото САЩ приеха специален закон. "Името не променя факта, че Русия използва енергията като източник на влияние. Може би има разлики при превода, но за нас каквото и да е името, газопроводът е един и същ", посочи той.

Основната тема, по която Захариева бе поканена в ефира на предаването, бе вчерашният доклад на Европейската комисия за състоянието на демокрацията в ЕС, в т.ч. в България, в който отново се говори критично за безконтролността на главния прокурор и за медийната свобода у нас. И тя, като премиера Бойко Борисов, обяви доклада за страната ни като "обективен".

"Ясно посочва напредъка и оставащите дефицити", заяви вицепремиерът по съдебната реформа. И посочи, че трябва да се прочете общия доклад - за общото състояние на ЕС. Като даде пример, посочвайки, че била "учудена", че 71 на сто от гражданите на Съюза смятат, че правителства им не се справят достатъчно добре с корупцията. Т.е. не само в България процентът на смятащите така е висок.

Започнати са много дела за разследване по високите етажи, но негативното е, че още няма резултати - призна Захариева. Обаче "има си съдебен процес, има има си право на защита - не трябва да лишаваме гражданите от защита, нали тогава ще има други критики".

По думите й отчетност на главния прокурор и механизъм за разследването му има предложени (факт, има проект, изготвен от бившия вече правосъден министър Данаил Кирилов), има и разделяне на Висшия съдебен съвет в проекта на управляващите за конституция, но "това са неща, които са в процес, не са довършени още".

И Захариева посочи, че за всичко ще се консултираме с Венецианската комисия - така сме щели да изгубим малко време, но пък сме щели да избегнем споровете у нас какво се приема и какво се отхвърля.

"Ако България се страхува от такъв механизъм, щяхме да възразяваме. Аз твърдо вярвам, че докладите ще покажат и добрите, и лошите европейски практики. Имаме дефицити и ние не бягаме от тях", заяви в заключение заместничката на Бойко Борисов.