Италианският премиер Джузепе Конте каза, че ще поиска от парламента да бъде удължено извънредното положение заради COVID-19 до края на януари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. За продължени или затегнати ограничения съобщиха днес и правителствата на Великобритания, Полша, Чехия, Унгария и Словакия.

Италианското правителство се опитва да избегне рязко увеличение на случаите на коронавирус, каквото се наблюдава в други европейски държави.

Извънредното положение, чийто срок трябва да изтече в средата на октомври, дава по-големи правомощия на правителството, улеснявайки заобикалянето на бюрокрацията, която до голяма степен затруднява вземането на решения в Италия.

"Ще предложим на парламента да удължи извънредното положение, вероятно до края на януари 2021 г.", заяви Конте пред репортери при посещение в Южна Италия.

Правителството има мнозинство в парламента.

Италия беше първата европейска страна, преживяла голямо разпространение на коронавирус през пролетта. Тя успя да ограничи заразяванията след строга карантина, продължила от март до май, но е на първо място в континентална Европа по смъртност от COVID-19 с 35 894 починали.

Всекидневните случаи отново се увеличават през последните два месеца, но остават под 2000, което е по-малко от нивото им във Франция и Испания, които са принудени отново да затегнат ограничителните мерки в някои райони.

"Ситуацията остава критична, въпреки че заразяванията са под контрол", каза Конте.

Унгария ще удължи до края на октомври срока на затварянето на границата си, за да се бори с разпространяването на пандемията от коронавирус, съобщи днес началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Унгария затвори границите си за чужденци на 1 септември и реши, че унгарците, връщащи се от чужбина, трябва да се карантинират. Страната е регистрирала 27 309 случая на коронавирус, а до днес смъртните случаи са 781. През последните седмици броят на новите случаи се увеличава.

Полша обмисля да разшири обхвата на градовете, в които ще бъдат наложени нови противоепидемични ограничения, предаде Ройтерс. Възможно е редица големи градове - Гданск, Гдиня, Шчечин, Жешув и Келце, да бъдат обявени за жълти зони. Това ще доведе до ограничаване броя на посетителите на ресторантите и фитнесите, както и на участниците в събирания. Очаква се в жълтите зони да се въведе задължително носене на маска на обществени места, както е в червените зони, където пък се планира затваряне на заведенията в 22 ч. вечерта. Предвижда се за червени зони да бъдат обявени популярни курорти като Сопот и Закопане.

Заразените с коронавирус в Полша за последното денонощие се увеличиха с 1967, което е най-голямо число за периода на пандемията, предаде ТАСС. От 4 март, когато в страната беше регистриран първият случай на коронавирус, заразените достигнаха 93 481. Починали са 2543 болни, а 70 401 са оздравели.

През последната седмица скоростта на разпространение на заразата надхвърля 1000 души за 24 часа. Последният печален рекорд беше установен на 25 септември, когато имаше 1587 заразени за денонощие. В болница в момента има 2500 пациенти с коронавирус, като 159 са на изкуствена вентилация. Под карантина са над 133 000 души. Досега са били направени повече от 3,3 милиона теста за коронавирус.

Рекорден ръст за 24 часа на заразените с коронавирус е установен днес в Словакия, предаде ТАСС, като се позова на информация на словашкото радио, цитирало премиера Игор Матович.

Епидемологичната ситуация в Словакия е изключително сериозна, каза премиерът. За последното денонощие в страната е регистрирано рекордно увеличаване заразените с коронавирус - 797. Това е с 230 случая повече от предния ден.

Режимът на извънредна ситуация ще помага на властите да се справят с растящите темпове на разпространение на заразата, посочи Матович. Той влезе в сила от днес и ще продължи 45 дни. Нарушителите ще бъдат глобявани до 20 000 евро.

От началото на пандемията броят на заразените в Словакия, която има 5,5 милиона население, се увеличи до 10 938. Оздравелите от COVID-19 са 4620. Починали от усложнения са 48 болни. В момента в словашки болници се лекуват 259 пациенти с коронавирус. Най-сложна е епидемологичната обстановка в Братислава и околните райони. Направени са 467 021 теста.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок въведе вчера нови по-строги ограничения срещу коронавируса на по-голяма територия в Англия, която включва и северния град Ливърпул, предаде Ройтерс.

Премиерът Борис Джонсън вчера призова хората да спазват правилата и повтори желанието си не само да защити общественото здраве, но и да подкрепи работата на икономиката. По-рано тази седмица правителството постави голяма част от Североизточна Англия под по-строги ограничения.

От днес тези ограничения важат за Ливърпул, Уорингтън, Хартълпул и Мидълсбро, каза министър Ханкок пред парламента. Той обеща подкрепа за сектора на ресторантьорството във връзка с изискванията, наложени на пъбовете и ресторантите в Англия, Шотландия и Уелс, да затварят в 22 ч.

Кметът на Москва Сергей Собянин нареди днес на работодателите да прехвърлят поне 30 процента от служителите си към дистанционна работа, за да бъде спряна заразата от коронавируса, предаде Ройтерс.

В момента заразените в руската столица се увеличават с около 2000 дневно.

В блога си Собянин отбеляза, че в Москва броят на настанените в болница с COVID-19 се увеличава с около 5000 седмично и делът на децата за пръв път е надхвърлил 19 на сто.

Собянин каза, че от понеделник, 5 октомври, работодателите трябва да поискат от поне 30 процента от персонала си да работи от вкъщи. Това се отнася и за всички служители над 65 години и хронично болните.

Кметът изрази надежда, че тези мерки ще са достатъчни за спиране ръста на заразата и няма да се наложи вземането на по-строги мерки.

Москва, която по-рано през годината стана епицентър на заразата с коронавирус в Русия, регистрира 2424 случая за последното денонощие, казаха днес властите.

В Руската федерация са установени нови 8945 случая (най-големия дневен ръст от 12 юни), с които заразените в страната станаха 1 185 231 - четвърто място по брой в световен мащаб.

За последното денонощие в Русия са починали 169 души.

Повече статистика за коронавируса по света вижте тук.