Констатациите на Европейската комисия за състоянието на медийната среда у нас и за липсата на ресурси в Съвета за електронни медии (СЕМ) да изпълнява функциите си са напълно верни. Но въпреки многократните призиви и до изпълнителната, и до законодателната власт - няма никаква реакция.

Това заяви тази сутрин председателят на медийния регулатор Бетина Жотева пред бТВ в коментар на оповестения преди ден доклад на ЕК за състоянието на демокрацията във всички страни в ЕС. Комисията обръща сериозно внимание на медиите, като посочва: че в България собствеността върху няколко медии е тясно свързана с политически действащи лица, дори те да не са официалните притежатели, че има кампании за очерняне, сплашване и заплахи от политически характер, че СЕМ няма ресурси, за да изпълнява ефективно задачите си, че няма законодателна забрана политици да притежават медии.

В емоционално интервю Жотева обрисува какви са реалните проблеми пред регулатора, започвайки с кратък коментар по констатациите: "Всичко е вярно."

"Да започнем с това, че нямаме ресурс. Боя се да кажа, че в момента с начина, по който се финансира СЕМ, той е превърнат в един конюнктурен орган, който вече не може да си изпълнява задълженията и по закон. Нямаме техническата възможност за това - финансовата, от която следва техническата. Не можем да си купим нова система за мониторинг, нашата е древна - на 12 години. За нова ни трябват 1 милион лева, и то за средна хубост, не говорим за последен крясък. А нашият бюджет е 1,5 млн., т. е. или трябва да се освободим от половината персонал, или да намалим заплатите наполовина. Хората ще изчезнат. В нашия орган средната заплата е 850 лева. При нас работят хора в пенсионна възраст и това им е допълнителен доход към пенсията", започна с изброяването на проблемите Жотева.

По думите ѝ никой не се явява на конкурсите за работа в СЕМ, когато види, че са обявени 1000 лева горна граница на месечното възнаграждение. "Никой! Тоест нямаме и административен капацитет", заяви председателката на регулатора. 

Жотева разказа и за абсурдната ситуация, при която регулаторът иска от електронните медии записи с предавания, по които има сигнали за нарушения.

"Системата ни се чупи редовно, не можем да правим записи и звъним на телевизиите да кажем - дайте ни запис, т.е., за да ви санкционираме, искаме да ни дадете вашето видео!" - посочи тя.

И допълни:

"Надявам се сега, след като ЕК е посочила проблема, да ни чуят. Писахме до председателката на парламента Цвета Караянчева, до премиера Бойко Борисов, до председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов с апел: "Помогнете ни, защото не можем да работим!" До този момент нямаме никаква реакция. От нито една институция", продължи Жотева.

"Вие имате ли си представа какво значи да искаш нещо от Министерството на финансите! Това е мисия невъзможна. Там има една мантра, която казва - това, което сте предложили, противоречи на закона за публичните финанси и край. Край! Ние сме изцяло зависими от държавния бюджет."

И заяви още, че в момента СЕМ не можем да наблюдава и изборите - предсрочни или редовни.

"СЕМ е създаден с директива на ЕС. Няма страна в ЕС без регулаторен орган. Но какъв е смисълът, като ние и задълженията си по закон не можем да изпълним", попита риторично тя.

Относно останалите констатации в доклада посочи, че дали политици да притежават медии са дебати, които все още не са се състояли в ЕС. Но основният е прозрачността. Да, в България имаме регистър за медийната собственост, но трябва да се обърне внимание всички ли са се регистрирали и дали това, което пише е вярно, посочи Жотева. Но допълни, че има тенденция на заемане на страна в световен мащаб.

"Има много тревожна тенденция за мен в световен мащаб - медиите започнаха да избират политическа страна - било за хора, било за решения. Тя започна отдавна, но се видя особено добре около "Брекзит" - издания излязоха на първите си страници с "Ние подкрепяме "Брекзит", "Ние не подкрепяме "Брекзит". В САЩ е "за" и "против" Тръмп. В България е същото: медии избират страни. Видими предпочитания има против правителството, за правителството, против главния прокурор, за главния прокурор. Не би трябвало медиите да избират страна", заяви председателката на медийния регулатор - уточнявайки, че "частните медии не ги лови законът за плурализъм и имат пълната свобода да заемат каквато и да е позиция.

Жотева акцентира върху съмненията за зависимости между властта и парите за медии, които се раздават от оперативните програми за различни проекти, но по неясни критерии за избора. "Когато се раздават пари, би трябвало да не се раздават на калпак, а да е с обществена поръчка", посочи тя. По думите ѝ, ако онлайн медиите бъдат признати за електронни медии, то те също биха имали достъп до ресурс.