Германия отбеляза ново рекордно увеличение на случаите на коронавирус за денонощие, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато нараства тревогата, че страната може да загуби контрол върху разпространението на заразата, с наближаването на по-студените месеци.
Институтът "Роберт Кох" заяви, че днес са потвърдени 2673 нови заразявания - най-голямото дневно увеличение от втората половина на април. Регистрирани са 8 нови смъртни случая, с което общият им брой достигна 9503.
В края на март и началото на април, когато епидемията в Германия достигна своя пик, страната регистрираше по над 6000 нови заразявания на ден.

"Трудното време - есенните и зимните месеци, - тепърва предстои", каза канцлерката Ангела Меркел по-рано тази седмица.

Чехия регистрира 3493 нови случая на заразяване с коронавируса, което е най-високият еднодневен брой в тази страна досега, съобщи здравното министерство, цитирано днес от Ройтерс Общият брой на заразените в Чехия достигна 74 255, в това число 678 починали при население от 10,7 милиона души.

Украйна регистрира рекордните 4633 нови случая на коронавирус за последните 24 часа, заяви днес съветът за национална сигурност, цитиран от Ройтерс.
Това е най-големият брой заразявания за един ден в Украйна от началото на епидемията. Предишният рекорд беше поставен вчера, когато бяха регистрирани 4069 нови случая.
Ежедневният брой заразявания рязко се увеличи над 4000 в края на септември и началото на октомври, което накара правителството да удължи карантинните мерки до края на октомври.По данни на властите в Украйна досега са регистрирани общо 217 661 заразявания с коронавирус и 4261 смъртни случая.

Франция съобщи снощи за 13 970 нови случая на коронавирус за изтеклото денонощие - близо до рекорда от 16 096 заразени за денонощие отпреди седмица, предаде Ройтерс, като се позова на здравното министерство.
Вчера новите случаи за 24 часа бяха 12 845. Заедно с днешните случаи заразените с вируса от началото на епидемията в страната стават 577 505.
Както и онзи ден, броят на починалите се е увеличил с 63-ма души, с което се запазва тенденцията от миналата седмица. Смъртните случаи досега са общо 32 019.
Има голяма вероятност още в понеделник, 5 октомври, в Париж да бъде обявена максимална степен на тревога за COVID-19, каза здравният министър Оливие Веран. Тази мярка може да доведе до затваряне на ресторанти и барове и ще наложи допълнителни ограничения на обществения живот.

БТА