Училищни екскурзии в страната ще се провеждат въпреки разпространението на коронавируса, но те ще могат да продължават най-много до една седмица. Това разясни в петък министърът на образованието Красимир Вълчев пред журналисти. Въпреки това ресорното министерство изрично подчертава, че не препоръчва на училищата да тръгват на екскурзии с учениците. 

Ако обаче това все пак се случи - маските в автобусите и на всички закрити места ще са задължителни както за децата, така и за преподавателите. 

Причината за изричното посочване на времевия отрязък, в който могат да се провеждат такива мероприятия, бил навикът на някои училища да прекаляват. 

"Това, което направихме, тъй като в последните години забелязахме, че някои училища ходят на екскурзии за по 4-5 седмици, което е 1/6 - 1/7 от учебното време, решихме екскурзиите да са ограничени до една седмица. Второ, ако сте видели в Наредбата за учебния план последната промяна, първи-трети клас трябва да се правят в една определена седмица, която се нарича седмица за творчески дейности, обикновено в края на годината между 1 и 7-8 юни, но могат да решат тази седмица да я вземат и по друго време. Няма да има загуба на учебно време заради ходенето на екскурзии. Препоръчваме на училищата екскурзиите да се правят в края на учебната година, но нямаме основание да ги забраним формално", обясни министърът.

Той беше категоричен, че към момента министерството просто няма причина да забрани екскурзиите. По думите му обаче "пролетта на следващата година ситуацията ще е по-добра за такива дейности".