Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува ГЕРБ заради политиката на партията при управлението на водните ресурси. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. Нинова припомни, че министър от втория кабинет на Борисов е казвал, че трябва да свикваме с наводненията, а днес премиерът призовава да свикваме без вода. Лидерката на БСП заяви, че партията предлага нов модел на управление в сектора.

Ето какво каза Нинова:

"Водата и управлението на водните ресурси продължават да са един от основните проблеми в България. Те имат сериозно въздействие върху социалния живот, екологията и икономиката на страната. Решаването им е един от основните елементи за възстановяването и развитието на държавата. Правителството на Борисов се провали и в този сектор.

Напомняме, че министър от кабинета "Борисов 2", при откъснати язовирни стени и наводнения, заяви: "Свиквайте с наводненията, климатът се променя". Днес премиерът по повод  безводието казва - "свиквайте без вода, защото вече не вали както преди". Това не е политика, а отказ от нея.  Така заради некомпетентното и корумпирано правителство, стихията  отнася къщите и в същото време в 21 век има хиляди хора без достъп до вода. Няма как да се свиква с подобен цинизъм. Водата е национално благо, до което всеки българин трябва да има достъп, а вместо това - голяма част от него изтича в земята. Осигуряването на чиста вода, въздух и земя е задължение на всяко управление. Това може да стане по следния начин:

1. ВиК секторът става приоритетна държавна политика и отговорност (сега отговорностите са разпиляни между  общини, областни управители и поне 4 министерства и куп агенции). 

2. Прави се цялостен национален план, а не се кърпи на парче. 

3. Осигуряват се публични инвестиции за възстановяване на водопреносната мрежа, пречиствателни станции и напоителни системи. И не се краде от тях. Тук е мястото да попитаме премиера какво стана с държавния ВиК холдинг с 1 млрд. капитал. Нито холдингът заработи, нито капитал има.

 4. Въвежда се драстичен контрол върху експлоатацията на язовири и прекратяване  на концесиите на неизрядните концесионери . 

5. Същото се случва на замърсителите на реките и водоемите и редица други мерки. 

Предлагаме нов модел за управление на водните ресурси с грижа за природата и хората едновременно".