Нападки, похвали и една техническа повреда, която прекъсна на няколко пъти дебатите за върховенството на закона в България тази вечер в Европарламента. Така премина заседанието.

Последното стана по средата на изказването на зам.-председателката на Еврокомисията за прозрачността и ценностите Вера Йоурова.

Докато тя говореше, микрофонът й започна да прекъсва, след което замлъкна.

Повреден се оказа и микрофонът на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс.

Наложи се неколкократно прекъсване.

И не само това. В залата се чуха похвали, размениха се нападки. Кулминацията бе словесен дуел между Ангел Джамбазки от ВМРО и Илхан Кючюк от ДПС.

„Искам от самото начало да заявя ясно - ЕК изцяло подкрепя правото на мирните демонстрации. Те са едно от основните права. То съществува във всички демократични държави“, каза Йоурова.

Комисията също така знае за изявлението на премиера Бойко Борисов за евентуално преразглеждане на българската конституция. В момента ЕК не може да се произнесе по предложените реформи. Но от Брюксел искат да подпомагат България в процеса на реформите.

Йоурова изтъкна, че във всяка страна членка на ЕС конституционните промени трябва да бъдат предмет на широки дебати в обществото. 

ЕК ще се вслуша в мнението на Европарламента и Съвета дали да бъде прекратен Механизмът за сътрудничедтво и проверка (МСП), наложен на България.

Манфред Вебер - председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП), изсипа куп похвали към Бойко Борисов.

Но изтъкна, че за него лично е добре младежите да излизат на улицата, да представят и защитават идеите си. Младите искат нещата да стават бързо.

След което Вебер заяви:

„Борисов винаги е насърчавал младежите и им е казвал да изразяват мнението си и да протестират. Защо българският парламент трябва да бъде разпускан сега, при тази пандемия? Имаме напредък в борбата с контрабандата, с трафика на хора. Борисов е лидер на едно проевропейско правителство. И допринесе за предстоящото въвеждане на еврото.“

И завърши по следния начин:

„Не може да се постигне промяна на правителството след демонстрации. Това ще стане съвсем скоро, през март, когато гражданите ще изразят волята си на изборите.“

След него се изказа авторът на предложението за резолюцията - испанският социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар, който е и председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

„Това, което виждаме в последно време в България, е отстъпление назад. Принципите на правовата държава означават уважение на решенията на съдилищата. Има 49 решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), при които България бе осъдена. Виждаме, че има политическа намеса в дейността на прокуратурата, на частните фирми. Ограничават се свободите, включително на медиите. Виждаме клиентелизъм от страна на редица медии“, каза Лопес Агилар.

Той бе категоричен, че това, което правят в момента евродепутатите, не са нападки. Просто ЕП изразява загриженост за ситуацията в България.

„Зеленият“ германски евродепутат Даниел Фройнд призова направо да бъдат спрени еврофондовете за страната ни. Наскоро той бе у нас и участва в протестите в знак на подкрепа.

Спрете парите. Това ще отнеме черния хайвер на лакомите олигарси“, каза Фройнд.

Последва ново прекъсване, което трая 10 минути.

Джамбазки срещу Кючюк

И веднага след подновяването на дебатите се стигна до словесния дуел „Джамбазки - Кючюк“

След поредните си нападки срещу лявата част и нарушаването на законите в България от страна на „определена етническа група“ Джамбазки насочи гнева си към ДПС:

„В проекта за резолюция липсва нещо много важно. Когато в България се говори за корупция, нека не ми се сърдят от ДПС, но у нас винаги се сещат за тази партия, която е част от „Обнови Европа“ (ОЕ). А това е политическата група, която прави резолюцията.“

Тези думи бяха явен намек към нидерландската евродепутатка Софи ин'т Велд - също от либералната група. Тя оглавява мониторинговата група за България в парламентарната комисия, изготвила документа.

От ВМРО настоявали в проекта да бъде включен случаят „Росенец“ и лицата на корупцията начело с почетния председател на ДПС, т.е. Ахмед Доган. Всичко това било изтрито и останало само кратко споменаване на случая.

Кючюк изчака реда си и отговори:

„Тук го боли националиста Джамбазки. Забрави да каже за касичката на ВМРО - златните паспорти. И има парламентарна комисия, която ще се занимава с този въпрос.“

Консерваторът на свой ред обвини противника си в лична нападка и поиска от ръководството на ЕП той да бъде санкциониран.

Ако Вебер се кандидатира за депутат у нас...

Кючюк за пореден път посочи, че в България е забранено воденето на предизборна кампания на други езици освен на български. И се обърна лично към Манфред Вебер:

„Ако искате да се кандидатирате за депутат в България, което законите позволяват, ако ГЕРБ ви припознае или класическият СДС реши да ви включи в листите - дотук добре. Но идва въпросът на какъв език ще говорите. Само на български. Имате два избора. Единият е, като кажете нещо на немски или английски, веднага да платите 500 евро глоба. Вторият избор е да не говорите.“

Андрей Ковачев (ГЕРБ, ЕНП) пък нападна задочно ирландката Клеър Дейли от крайната левица. По време на дебатите тя заяви, че българите имат нужда от Европа, която пък трябва да спре еврофондовете и „да попречи на тези вампири да смучат кръвта на този прекрасен народ“.

„Не мога да се съглася да бъдат спрени парите от ЕС за България. Когато говорим за върховенство на закона, ние имаме доверие в контролните органи на Съюза - Службата за борба с измамите (ОЛАФ) и Европейската сметна палата (ЕСП). Злоупотребите у нас са под 1 процент. Не смятам за нормално, че г-жа Дейли използва много неприятни думи“, каза Ковачев пред Клуб Z след края на дебатите.

А в залата той заяви, че всеки, който иска промяна, трябва да се подготви за демократични избори и да доведе до тази промяна. Но тя няма да дойде с опити да се злоупотребява с този парламент. Колкото до проекторезолюцията, според Ковачев тя е политическа рожба на лявата страна на ЕП. Не може да се вярва на резолюция, която се базира на предположения, слухове, недоказани съмнения за едно или друго нещо.

Накрая депутатът по традиция нападна БСП и я обяви за най-прокремълската партия, членуваща в Партията на европейските социалисти (ПЕС).

А според Клеър Дейли правителството на Борисов и евродепутатите от неговата партия изиграват Еврокомисията от година на година, като си дават вид, че изпълняват това, което тя иска от тях, но в крайна сметка си правят каквото искат: 

„И защо се случва това? Защото чухме от ЕНП, че те (управляващите в България - б.р.) са от проевропейска партия. Няма значение корупцията, нито манипулациите. Ангела Меркел харесва Борисов, значи той е ОК. Доналд Туск казва, че той е прекрасен човек и дори не даде време за изказване на опозиционен евродепутат от неговата група, защото се бои от това, което той би казал“, каза Дейли по повод отказа на ЕНП за изявление на Радан Кънев.

Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) бе изключително доволна от дебатите:

„Днес гласът на българските граждани вече се чува в цяла Европа. Правителството на Бойко Борисов позволи на определени лица и кръгове да се възползват от членството в ЕС за сметка на целия народ. Настояваме за държава, в която политиците се фокусират върху реформите.“

След това тя попита Съвета на ЕС и германското председателство докога ще мълчат за ставащото у нас. От Еврокомисията зависи докога България ще продължи по този авторитарен път.

„Днес болката на България е болка на целия Европейски съюз“, заключи Йончева.

Името на България след тези дебати ще бъде опетнено, убеден е Андрей Новаков от ГЕРБ, който се изказа последен от нашите представители в ЕП.

"Като българин питам вие това ли обещахте преди година на избирателите?“, обърна се той към българските евродепутати социалисти.

В България не е перфектно, но е лъжа, че у нас се обгазяват деца при разгонването на протестите.

А с призивите си към ГЕРБ да се оттегли от властта БСП показва безсилието си, защото това става в края на мандата на сегашния кабинет.

„Такива дебати няма да ви спечелят изборите. Ще се оправим, когато спрем да изнасяме проблемите навън“, завърши Новаков.

Какво се случи

Европейският парламент дебатира върховенството на закона и сигуацията в България, като за първи път дискусията ще завърши с приемане на резолюция. Дебатите са по инициатива на евродепутати, като от българска страна искането те да се състоят бе подкрепено от Радан Кънев ("Демократична България"/ЕНП) и Елена Йончева (БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите). 

По-рано днес стана ясно, че Кънев няма да може да направи изказване в залата - групата на ЕНП е предпочела от българска страна да говорят евродепутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Андрей Новаков. За това съобщи самият Кънев. "Решението на ръководството на групата на ЕНП е да не предостави време за пленарно изказване на алтернативни позиции в днешните дебати. Разбирам тази позиция, но я намирам дълбоко погрешна от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава", заяви той и обяви, че ще направи последен опит "да убедя ръководството на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските граждани и европейските данъкоплатци".

Малко по-късно Кънев публикува изказването си във фейсбук:

Започна дебатът за Върховенството на закона в България. Ето и Писменото ми изказване по време на дебата, което изпратих...

Публикувахте от Radan Kanev в Понеделник, 5 октомври 2020 г.

Лидерът на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер пък съобщи в Twitter, че е говорил с премиера Бойко Борисов днес. 

"Добър разговор с Бойко Борисов за България днес. Заключенията на ЕК за върховенството на закона са справедливи, показващи, че са нужни допълнителни усилия. Но правителството напредна по много от темите, което помага по пътя към еврото и Шенген. Протестиращите заслужават уважение, но редовните избори през март ще решат", пише Вебер.

В проекторезолюията се съдържат много неща, които нямат нищо общо с върховенството на закона, каза Вебер след дебатите пред български журналисти. Той обаче смята, че трябва да останат пасажите, в които се говори за случаи на корупция. 

Същевременно Вебер заяви, че е изненадан от поведението на БСП, която сега твърди, че България е против Истанбулската конвенция. На него е известно, че социалистите първи са се противопоставили на този документ.

Какво още има да се случва

Резолюцията за България обаче ще бъде гласувана след три дни - в четвъртък, 8 октомври. Предложението за нея бе одобрено на 1 октомври от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Гласуването бе предшествано от разгорещени дебати. След това българските евродепутати си размениха нападки и обвинения.

 
Текстовете обаче могат да бъдат променени. Очаква се мнозинството в ЕНП, от която е част ГЕРБ,  да гласува "против" нея, а от българските евродепутати това вероятно ще направят и "патриотите", и консерваторите в европейската институция - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. 

В резолюцията евродепутатите призовават Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), или мониторингът, над България да продължи. Това трябва да стане, докато все още няма нов функциониращ механизъм, обхващащ всички страни членки. В рамките на мониторинга ЕК трябва да наблюдават съдебната реформа и борбата с корупцията у нас. Също така се отбелязва, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за общността. Отправя се призив за задълбочено разследване на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в страната. Отчита се, че по оценки на международни организации състоянието на медиите у нас се влошава. Говори се и за съпричастност към протестите. Днес е техният 89-и ден в София, като исканията остават същите - оставки на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

 
Пак днес Велислав Минеков от т.нар. Отровно трио е в Брюксел, участва и в протест пред Европарламента със съграждани преди вечерните дебати в първия ден от пленарната сесия.