Руският опозиционер, борец протув корупцията и блогър Алексей Навални е номиниран за Нобеловата награда за мир. Новината съобщи бТВ.

Номинацията идва от професори и учени от САЩ, Великобритания и други страни, съобщава Сергей Ерофеев, професор от университета в Ню Джърси, цитиран от БГНЕС.

"Много професори от признати университети, занимаващи се с Русия, са го номинирали за Нобелова награда за мир“, написа Ерофеев във фейсбук.

Той посочва, че процесът на номиниране е стартиран от учени, но това не означава, че държавници или представители на международни организации няма да се присъединят. Ерофеев заяви пред руската телевизия "Дожд", че в групата на номиниращите има "големи имена"

Навални е един от най-изявените критици на Кремъл от десетилетия. Той упорито работи за разкриване на корупцията по високите етажи на властта и организира протести в страна.

Както известно, през август 44-годишният Навални беше транспортиран в Германия, след като се почувства зле по време на вътрешен полет в Русия.

Оттогава Берлин и други европейски страни твърдят, че той е бил отровен с новичок. Самият Навални в интервю за "Шпигел" обвини Владимир Путин за покушението.