Разсрочено плащане на абонаментните карти за градския транспорт прие столичната Комисия по транспорт днес. 

Това ще засяга само най-скъпите карти - персонализирани (поименни) и неперсонализираните (анонимни) за една година. Те струват 365 и 600 лв. съответно.

Сега гражданите ще могат да разсрочват плащането им на 4 месеца, но само на 2 равни вноски. Любопитно е, че управляващите предлагат разсрочването да оскъпи само поименните карти - с 35 лв., което прави реално две вноски по 200 лв., или 9,5% лихва.

Предложението е от общинския съветник на ВМРО Карлос Контрера. Според него схемата е авторска идея на ръководството на Центъра за градска мобилност.

От "Демократична България" предложиха цената да се разбие на още по-малки вноски, но тази идея бе отхвърлена. 

Директорът на ЦГМ Димитър Дилчев отбеляза пред общинарите, че именно продажбата на годишни карти страда най-много от пандемията - хората нямат представа дали повторна карантина няма да обезсмисли купуването на карта. Според тях това ще ги окуражи.

Транспортната комисия ще обсъжда и разширяването на "зелената зона" в столицата в кварталите "Иван Вазов" и "Яворов", което гражданите подкрепиха в серия обществени обсъждания преди пандемията. Докладът е внесен от районните кметове на "Триадица" и "Слатина" и подкрепен от "Демократична България". 

Идеята е в "зелената зона" да влезе областта между бул. “Цариградско шосе“, бул. “М. Еминеску“, бул. “Шипченски проход” и ул. "Акад. Людмил Стоянов" в "Слатина", и между бул. "Петко Ю. Тодоров", ул. "Бяла черква", бул. "България" и бул. "П. Каравелов" в "Иван Вазов".