Алексей Навални поиска санкции срещу руските олигарси и най-близкото обкръжение на Путин, което според него включва и главния диригент на Мюнхенската филхармония Валерий Гергиев. Руският опозиционен лидер направи това изявление в интервю за немския вестник „Билд”, което излезе точно на 68-ия рожден ден на руския президент, 7 октомври.

Навални подчерта, че санкциите на ЕС срещу Руската федерания не работят и предложи „да се въведе забрана за влизане в Европа за тези, които печелят от режима, и да бъдат замразени активите им”. Според него това включва всички руски олигарси, всички високопоставени чиновници и близкия приятелски кръг на Владимир Путин.

Навални подчерта, че сред тях се вписва и главният диригент на Мюнхенската филхармония Валери Гергиев. Постарадалият от натравяне с новичок опозиционен лидер все пак даде избор на диригента:

„Ако той така силно обича режима и иска Русия да не поеме по европейския път на развитие, то вие трябва да му кажете: много сте талантлив, но повече няма да ви позволим да пътувате в ЕС. Може да се наслаждавате на режима на Путин в Русия. Или Гергиев да премисли и поне публично да спре да подкрепя руския президент.”

Преди година в друго немско издание – „Ди цайт” – музикалният критик Флориан Цинекер разказа как Гергиев е бил освиркан на фестивала в Байройт заради връзките си с Путин:

„От Германия често изглежда, че Гергиев е не само довереник и привърженик на руския президент, но и съветник, а вероятно дори нещо като министър на културата в сянка. Доколко това е вярно, е трудно да се прецени, но Гергиев участваше в предизборните кампании на Путин, публично се застъпваше за анексията на Крим и не се противопостави твърде много на закона срещу гей пропагандата, според който всяка форма на публично положително изявление относно хомосексуалността в Русия е наказуема. Заради което, в качеството си на главен диригент на Мюнхенската филхармония той беше принуден да се оправдава.”

Навални споменава, макар и не поименно, и други хора на изкуството, които са в подкрепа на Путин, но живеят и работят в Европа, и ги нарича „много талантливи и много лицемерни”.

Навални не спестява упреци и към бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, когото нарича „момче за всичко на Путин, което защитава убийците”. С много уговорки руският дисидент споменава, че не знае „колко му е платил Путин”, но не се съмнява, че това се е случвало.

"Площад Славейков"