Под засилени мерки за сигурност днес започна процесът срещу 55-годишен руски гражданин, обвинен, че през август 2019 година е застрелял чеченеца от грузински произход Зелимхан Хангошвили в Берлин.

Според германската прокуратура поръчението за убийството идва от държавни органи на руската федерация. В рамките на разследването Берлин изгони двама руски дипломати, тъй като руското посолство категорично отказа да сътрудничи при разследването на убийството и уликите, които свързват това убийство с Кремъл.

„Въпреки многократното настояване руските власти да окажат съдействие, това така и не се случи“, обясни решението си министерството на външните работи в Берлин.

С убийството се зае федералната прокуратура на Германия, която по закон работи по всички случаи, застрашаващи сигурността на страната. Тя обяви, че има достатъчно улики, че зад убийството на грузинския гражданин седи Кремъл и то е поръчано от правителствените кръгове в Русия.

Жертвата е 40-годишен грузински гражданин от чеченски произход. Той бе застрелян в центъра на Берлин от колоездач, приближили се към него в гръб. Убит е с няколко куршума в тила. Убиецът е арестуван, след като тийнейджъри, които са били наблизо и са го видели, извикали полицията и са посочили накъде е избягал. Той е бил посещаван многократно в затвора от сътрудници на руското консулство. Паспортът, с който се е идентифицирал, е фалшив и според разследващите е издаден специално от руските власти. Документите му за самоличност са издадени на името на Вадим Соколов, 49-годишен. Те обаче не съществуват в руските бази данни.

Смята се, че задържаният в действителност е 55-годишният Вадим Красиков, срещу когото Москва е издала международна заповед за задържане за убийството на руски бизнесмен през 2013 г. Паспортът е правен по същия начин и на същото място, където е издаден и паспортът на обвиненият за атентатор на бившия руски агент Скрипал, който бе отровен заедно с дъщеря си във Великобритания.

Убитият чеченец Зелимхан Хангошвили е участвал в чеченската война през 2000 г. През 2015 година срещу него има опит за убийство в Тбилиси и той бяга в Германия. В Германия живее от 2016 г.

 „Твърдението, че Кремъл е поръчал това убийство, е напълно безпочвена спекулация“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. - „Тази тема се разду от германските медии, но това, че те пишат така, не означава, че убийството е станало точно по този начин“, заяви още той.

Разследване на списание „Шпигел“, "Белингкет" и "Инсайдър" обаче е показало, че номерът на паспорта на обвинения в убийството е свързан със звено на министерството на вътрешните работи, което в миналото е издавало документи за самоличност на агенти на службата за военно разузнаване в Русия - ГРУ.

Обвиняемият за убийството в Берлин е в ареста от август 2019 година, като мястото на задържането му се пази в тайна.