С мотива, че са "мишоци", които "скришно" ходят по "стачки против правителството", кметът на Пловдив Здравко Димитров изолира общинските съветници от "Демократична България" от дебатите за бюджета на областния град.

В свое обръщение към тях по време на заседание на местния парламент Димитров заявява следното: че "така ще бъде" - ще бъдат изолирани от работата, защото в политиката им нямало нищо градивно.

Кратко видео от въпросното заседание разпространиха от "Демократична България". То започва с декларация от името на ДБ, прочетена от Веселина Александрова. С нея тя припомня, че Здравко Димитров е изтеглил внесения от него проект за бюджет със заявката, че иска да обсъди предварително с всички групи в общинския съвет прогнозата за дълг, както и кои инфраструктурни проекти да бъдат приоритет.

Обсъждане в действителност е имало, провело се е през миналата седмица. Но, оказва се, единствената група, която не е била поканена на него, е тази на съветниците от "Демократична България".

"В безпрецедентното изолиране на една политическа сила от обсъждането на един от най-важните документи за тази година прозира очевиден страх. Къде е обещаното прозрачно управление?!

Г-н Димитров, направихте явна демонстрация, че изпитвате ужас от единствената опозиция на вашето управление. изпитвате ужас от критика" - обръща се Александрова към кмета.

А в отговор той заявява:

"Да, не бяхте поканени, защото във вашата политика няма нищо градивно. А що се отнася до критика..., когато е градивна критиката, когато нещо искаме заедно да направим, когато не ходим скришно, като мишоци, по стачки против правителството, против местната власт - така ще бъде, да."

На думите на кмета в частта за критиката отвръща Йордан Иванов (ДБ). За да му каже, че очевидно има за какво да бъде критикуван: 

"Не може, г-н Димитров, да сте обещали на пловдивчани реформа на администрацията, да не съкратите един човек, да назначите девет заместник-кметове, ние да ви критикуваме - и вие да се обиждате.

Не може да сте обещали 44 неща на пловдивчани, качени в публичното пространство, да сте изпълнили две от тях, ние да ви критикуваме - и вие да се обиждате. Всъщност може - в условия на слабо лидерство."

Днес в Пловдив пристигна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, за да подкрепи общинските съветници от коалицията.