Върховната административна прокуратура поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране да направи проверка на състоянието на енергийните съоръжения в районите, в които периодично постъпват сигнали за лошо качество на електроподаването. 

Намесата на държавното обвинение била нормална, защото такива проверки влизали в плановете му за изпълнение на дейността. Странното е, че такава проверка по принцип се прави от ресорното министерство на енергетиката, което тъкмо приключва една такава и съвсем скоро трябва да разберем резултатите от нея. 

"Според Зaĸoнa зa eнepгeтиĸaтa (ЗE) KEBP тeĸyщo ĸoнтpoлиpa изпълнeниeтo нa лицeнзиoннaтa дeйнocт в тaзи oблacт, вĸлючитeлнo изпълнeниeтo нa изиcĸвaниятa зa cигypнocт нa дocтaвĸитe нa eлeĸтpичecĸa и тoплиннa eнepгия или пpиpoдeн гaз и зa eфeĸтивнo изпoлзвaнe нa eнepгиятa и eнepгийнитe pecypcи", пишат от ВАП днес. 

Логичното обяснение за проверката е, че ВАП иска да гарантира спазването на разпоредбите, обезпечаващи сигурността на снабдяването и качеството на електроенергията през предстоящия зимен сезон. Или поне това е обяснението на самата ВАП в съобщението до медиите. 

След като КЕВР направи проверката пък ще бъде длъжна да изпрати своите заключение и предприети действия до съответните прокуратури или направо на органите на МВР. 

Това е поредната интервенция на прокуратурата в работата на КЕВР и то само за тази година. Още през януари ВАП накара регулатора да проверява водопроводната мрежа. После пък искаше проверка на топлофикациите, заради високите сметки за парно от началото на лятото.