Американската поетеса Луиз Глюк е тазгодишната носителка на Нобеловия приз за литература.

Тя е печелила множество големи литературни награди в САЩ, сред тях "Пулицър", носител е и на титлата „поет лауреат на САЩ”. Глюк е член на Американската академия за изкуства и литература, канцлер е на Академията на американските поети.

Поезията ѝ често е описвана като автобиографична, работите ѝ са известни с емоционалната си наситеност, основават се на митология, история, връзката с природата. В поезията си Глюк открито говори за проблеми като тъгата и самотата. Изследователите на творчеството ѝ акцентират върху начина, по който тя свързва автобиографичните елементи с класически митове.

Глюк издава дебютната си книга “Firstborn" през 1968 г. И скоро след това е обявена от критиката като "един от най-важните поети в съвременната американски литература" , се отбелязва в аргументацията на Нобеловия комитет. 

Матс Малм, постоянен секретар на Шведската академия, обявява името на носителя на Нобеловата награда за литература за 2020 г.

Поезията ѝ е определена като "бореща се за яснота", често фокусираща се върух детството и семейния живот, близките отношения между родители и деца.

В представянето на комитета специално внимание се обръща на стихосбирката от 2006 г. "Averno", която е наречена "майсторска и визионерска интерпретация на мита ва слизането на Персефона в ада (подземното царство), където властва Хадес, богът на смъртта".

77-годишната Глюк е родена в Ню Йорк, преподавала е поезия в различни образователни институции. В момента преподава в университета Йейл.

През предишни години Нобеловата награда за литература беше съпътствана от скандали.

Противоречия предизвика и личността на миналогодишния ѝ носител  - австриецът Петер Хандке заради пристрастията му към режима на Милошевич.

Някои държави - като Албания, Босна и Турция направо бойкотираха церемониято по връчването на наградата в знак на протест, един от членовете на Нобеловия комитет също подаде оставка заради несъгласие.

През 2018 г. наградата въобще не беше връчена зарази скандала, който разтресе Шведската академия с множество обвинения за сексуален тормоз от страна на членовете ѝ. Последва ѝ серия от оставки. Затова и миналата година беше излъчена и носителката на приза за 2018 г. - това беше полякинята Олга Токарчук.

 
Няколко години още по-назад много обсъждана беше и наградата за литература на Боб Дилън през 2016 г., дълго след това той не се явяваше да си я получи, а мнозина подложиха на съмнение основанията текстописеца и певец да получи точно това отличие.
 
 
Най-безпроблемно беше отличаването на японския писател Казуо Ишигуро през 2017 г.