Краят на годината пристига с бързи темпове и, освен всичко друго, държавата започва да мисли за бюджет. А когато се мисли за бюджет, се мисли и за данъци. Тази година изглежда различна - криза, безработица, неяснота и икономически мерки. 

Може ли обаче данъчната политика, която ще приемем, да промени съотношението богати - бедни? Може ли данъчната политика да намали неравенствата? Може ли  данъчната политика да се погрижи за по-слабите, докато взима от по-силните?

На тези въпроси отговарят Георги Вулджев - икономист и член на Българското либертарианско общество, и Николай Драганов - журналист от baricada.org и едно от силните леви пера в професията. 

Според дясната гледна точка - българската данъчна система и сега работи добре, защото плоският данък е справедлив - колкото повече изкарваме, толкова повече плащаме. Според лявата обаче - системата ни е регресивна и тази теза е потвърдена от самата Европейска комисия. 

Къде са малките подробности, които обръщат колата и в крайна сметка - може ли справедливото разпределение да роди общество, което да върви напред заедно? 

По-добри ли са успелите от неуспелите, или структурата на обществото ни е способна да произвежда изкривена представа за успех? 

Слушайте втория епизод на Z-Каст днес, 12 октомври, когато ще се опитаме да потърсим отговори на тези въпроси и да погледнем напред в бъдещето.

А тук може да чуете кратък откъс от разговора: