Европейският съюз разработва списък с до 20 технологични гиганта, на които да бъдат наложени нови ограничения и регулации, съобщава "Файненшъл Таймс".

Задължителни ще са мерки за осигуряване на по-голяма прозрачност и сигурно споделяне на данни. 

Кой ще влезе в този списък не е ясно, но ЕС ще разработва комплексна група от характеристики - пазарен дял, брой потребители, и зависимостта, която другите имат от техните платформи - по които да вкарва определени компании в него. Целта е да не бъдат просто назовани най-известните, а да има ясни критерии и правила.

Едно е сигурно - компании като Amazon, Google, Apple и Facebook имат запазено място.

В момента САЩ също планира ограничения на монопола на тези гиганти, така че мерките няма да създадат сериозен конфликт между американски и европейски регулатори.

Не е ясно кога ще е готов списъкът, макар че е възможно условията за влизане в него да станат ясни още през декември, когато се внасят предложенията за промени в цифровите закони на Евросъюза.

Целта на регулациите ще бъде не просто да се глобяват компаниите - те са толкова големи, че могат с лекота да преглъщат подобни глоби - а да се създаде силна мотивация да променят практиките си.