Заплахата от Северна Корея се увеличи значително, след като Пхенян показа на военния парад по повод 75-ата годишнина на Корейската трудова партия междуконтинентална балистична ракета, пише британският в. "Експрес", цитиран от БТА.

Експерти я смятат за втората по големина такава ракета в света и предупреждават, че тя може да достигне до всеки американски град и да убие за секунди 1,5 милиона души. Вероятно е способна да заблуди противоракетните системи.

"Ако този проект е бил реализиран, той ще повиши още повече заплахата за САЩ", заявява Су Тянран, анализатор в Open Nuclear Network. "То обаче изпраща силен политически сигнал и показва предпочитанията на ръководството за още по-голямо оръжие".

Дългата 26 метра севернокорейска ракета отстъпва само на руската ракета Р-36 ("Сатана" по класификацията на НАТО), но е по-голяма от американската ракета "Миротворец". Смята се, че тя може да носи ядрена бойна глава с мощност от над 2000 мегатона, способна да разруши който и да било град за секунди.

Освен това ракетата е мобилна, което затруднява унищожаването й, преди да бъде изстреляна, отбелязва в. "Експрес".

"Ясното послание е, че въпреки твърденията на САЩ, севернокорейската ядрена заплаха не е била премахната", заявява Брус Клингнър, пенсиониран анализатор на ЦРУ.

Ким Чен Ун продължава да развива севернокорейската ядрена програма, пише в. "Вашингтон пост". След безпрецедентната серия от срещи между лидера на КНДР и президента на САЩ Доналд Тръмп, преговорите за премахване на ядрения арсенал на Пхенян се забавиха. В същото време Ким беше зает да увеличава ядрения си арсенал, правейки го по-способен да поразява цели в Южна Корея, Япония, американски сили в Азия, или дори континенталната територия на САЩ.

Севернокорейските постижения подкопават твърденията на Тръмп, че срещите му с Ким през 2018 и 2019 г. са гарантирали, че Северна Корея "вече не представлява ядрена заплаха", подчертава изданието.

Севернокорейският режим изглежда разполага с ракета, способна да достигне САЩ. По-неясно е дали армията на страната може да се справи с противоракетните системи и дали ракетата е достатъчно усъвършенствана, за да порази набелязаната си цел.

Смята се, че Северна Корея разполага с достатъчно ядрени материали за между 30 и 60 ядрени оръжия, отбелязва изданието. Възможно е Пхенян да работи и по разработването на ракети, способни да носят множество бойни глави.

Освен това Ким се стреми да развива подводния си флот и се очаква скоро да разположи нова подводница, която според експертите ще може да изстрелва ракети.

Преговорите между Ким и Тръмп превърнаха двамата лидери от разменящи обиди врагове в партньори в диалог. Според президента на САЩ дипломатическите му усилия са предотвратили война - но все още не са довели до значителен напредък, подчертава в. "Вашингтон пост".