За Еврокомисията е важно да бъде спазван договорът между България и Северна Македония. Същото важи и за Преспанското споразумение, сключено между Скопие и Атина.                                                                  

Така отговори на въпрос на Клуб Z говорителката на ЕК Ана Писонеро.

Тя бе помолена да коментира словесната престрелка от последните дни между София и Скопие.

На 9 октомври българският външен министър Екатерина Захариева заяви на среща с колегата си Буяр Османи, че Северна Македония трябва да признае историческите реалности, свързани с процеса на създаване на новата национална идентичност. Дипломат номер 1 на София изтъкна, че ключово условия за напредъка на бившата югославска република към ЕС е спазването на договора със страната ни.

Вчера пък скопският премиер Зоран Заев заяви, че предложеното от София не е нито добросъседско, нито братско, нито европейско. Той допълни, че може би трябва да подготви народа в Северна Македония, че преговорите с ЕС няма да започнат в началото на декември.

"Не сме в позицията да коментираме същината на преговорите или позициите на отделните страни членки", каза Ана Писонеро.

Тя изтъкна, че за Комисията е съвсем ясно, че добросъседските отношения и регионалното сътрудничество на Западните Балкани са основни елементи в процеса на разширяването, както и от процеса на стабилизиране и асоцииране.