Независимият общински съветник Борис Бонев и гражданската организация "Спаси София" предлагат ново, драстично решение за намаляване на изоставените автомобили в столицата.

Вместо те да се считат за излезли от употреба 2 години след последния пропуснат годишен технически преглед - както е сега - този срок да бъде намален на 3 месеца, гласи предложението.

"Изискването за изтичане на две години от валидността на последния технически преглед е прекалено дълъг срок. Освен това не съответства на разпоредбите на Закона за движението по пътищата, тъй като липсата на годишен технически преглед предпоставя и невъзможност за сключване на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Затова едно моторно превозно средство следва да бъде считано за изоставено и излязло от употреба от момента, в който то не е преминало успешно годишен технически преглед", обяснява Бонев.

В последните 14 години регистрираните в София автомобили са нараснали с 52% - по данни на СДВР. Но няма разширение на градските територии, нито строителство на паркинги ли инфраструктура, които да поемат увеличение с такъв мащаб, отбелязват от "Спаси София".

Втората мярка е срокът за предизвестие за премахване на излезли от употреба автомобили - от 3 месеца на 1 месец.

"Смятам, че намаляването на този срок ще оптимизира допълнително процеса по премахването на тези автомобили от улиците и ще бъде стъпка към решаването на сериозния проблем с паркирането в кварталите", обяснява Бонев.

Гражданската организация вече е внесла предложения за промени в съответната наредба в МОСВ, Министерството на транспорта и МВР.

Бонев пък е пратил официално писмо до кметицата Йорданка Фандъкова с призив да подкрепи предложенията.

"Надявам се, че г-жа Фандъкова няма отново да запази мълчание и да абдикира от решаването на тежките проблеми на София, както се случва през последната година", допълва той.