Италианското правителство се сблъсква с обвинения за налагане на полицейска държава, отправени от потребители на социални медии, които използват хаштаговете #Щази и #Оруел, за да осъдят новите мерки за справяне с коронавируса, предаде ДПА, цитирана от БТА.

През последните 24 часа и двата хаштага поместват в италианския Туитър публикации, свързани с негодуванието срещу новите ограничения върху социалните събирания, обхващащи и такива в домашни условия.

Правителството забрани всички празненства на закрито и на открито, с изключение на събирането на максимум 30 души след сватбена церемония, кръщене или погребение.

Указът на премиера Джузепе Конте "силно препоръчва" да се избягват празненства в домашни условия и да се ограничават поканените гости до шест души.

Правителството изтъква, че когато хората посрещат гости у дома си, трябва да носят предпазни маски, за да се намали максимално рискът от зараза. Крайнодесният опозиционен лидер Матео Салвини, който периодично се солидаризира със скептиците към коронавируса, е начело на бунта в социалните медии срещу новите мерки.

"Да не би да вземаме полицаите от улиците и да ги превръщаме в Полицията на мисълта, за да проверяват жилищните блокове? Дори Джордж Оруел не би стигнал толкова далече, това е лудост, нека препрочетем "1984", написа Салвини в Туитър.

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца първи обяви мерките в неделя, предизвиквайки негодувание, когато каза, че хората трябва да донасят за свои съседи, които нарушават правилата.

"Ясно е, че ще увеличим полицейския контрол и ще има донесения в полицията", каза Сперанца по обществената телевизия РАИ, в отговор на въпрос как забраната за частни партита може да бъде наложена.

Министърът обаче подчерта, че се разчита главно на самодисциплината.

"През тези месеци италианците показаха, че не е нужен полицай, който да ги проверява поотделно. Сигурен съм, че огромното мнозинство от населението ще следва правилата", каза здравният министър.

Не всички граждани бяха достатъчно добросъвестни: в крайбрежното градче край Рим Ладисполи жена организира две тържества за рождения ден за 8-годишния си син, въпреки че имаше симптоми на болестта и очакваше да получи резултати от тест на гърлен секрет. Впоследствие жената даде положителна проба, а 60 души бяха поставени под карантина.

Италианското правителство предприе мерки след голям скок в броя на заразените - от 2000 дневно в края на септември до близо 6000 през последните почивни дни, отбелязва ДПА.

Забраната на кабинета в Рим за почти всички видове събирания на хора беше предшествана от предупреждения на здравни експерти, че вирусът се разпространява особено бързо при домашни събирания.

Италия е сред държавите, най-тежко засегнати от пандемията. Досега са регистрирани близо 360 000 заразени, от които над 36 000 са починали.