Карантината в домашни условия на положителни за COVID-19 граждани се преустановява автоматично сле изтичане на 14-дневен срок. Тоест от 14 октомври, сряда, вече не е необходимо получаването на отрицателен PCR тест за преустановяване на изолацията. Това гласи новата заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

Друго нововъведение е, че пациентите вече ще се изписват от болниците след преценка на лекуващите лекари и при конкретни показатели от образните изследвания, позволяващи изписването. Тази заповед обаче важи само за хората, които имат възможност да продължат изолацията си в домашни условия и които могат да се придържат към препоръчания режим на лечение. 

Условието за изписване - поне 10 дни на клинично лечение и минимум 3 дни след това без оплаквания и PCR тест, остава за лицата, настанени в места за социални услуги, както и за пациентите, които няма как да останат в изолация в домашни условия поради съжителство с хора от рисковите хора. 

И още: вече при провеждането на футболни мачове на националния стадион "Васил Левски" ще се допуска публика до 30% от цялата възможна заетост. Зрителите трябва да са на 1,5 метра един от друг. За всички останали стадиони продължават да важат досегашните ограничения - не повече от 1000 души в сектор на стадиона - без значение какъв е капацитетът на съоръжението.