Правителството дава нови малко над 2 млн. лв. на Министерството на здравеопазването, с които ресорното ведомство да закупи 2500 флакона от лекарството ремдесивир. С него се лекуват пациенти с положителна проба за коронавирус. В същото време кабинетът дава и допълнителни 14 млн. лв. на Министерството на образованието за закупуването на 16 000 преносими компютъра за ученици и учители.

Това са две от трите основни решения на Министерския съвет, взети днес. Третото е свързано с даването на мандат на Българския енергиен холдинг да започне преговорна процедура по изясняването на условията, по които България може да построи нов седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Тримата ресорни министри дадоха кратък бригинг, на който разясниха подробностите. 

Лекарството е за всеки случай, легла има достатъчно

Костадин Ангелов - министър на здравеопазването, обясни, че допълнителните средства ще стигнат за купуването на още 2500 флакона от лекарството. Към момента актуалните пазарни цени са за около 345 евро за един флакон, но без ДДС. До момента България е разполагала с 2837 флакона, които в голямата си част са от дарения. 

Те са разпределени по РЗИ в страната, като до 12 октомври са ползвани 978 флакона. Тоест наличните в болничните заведения и складовете на МЗ са 1779 флакона. 

"Всички пациенти, които се нуждаят от включването на ремдесивир в лечението си, могат да бъдат спокойни", обеща Ангелов. 

Доставката на новите флакони пък ще отнеме между 15 и 20 дни в зависимост от възможностите на производителите. 

Що се отнася до разпространението на заразата, Ангелов бе категоричен, че въпреки сериозното повишаване на заболелите на дневна база властта категорично няма никакво намерение да затваря градове и да изгражда нови КПП. 

"Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките, защото те дават ефективност", допълни той, но все пак призна - мерките не се спазват почти никъде и това създава нови проблеми.

Именно заради неспазването на разпоредбите обаче от РЗИ са започнали проверки в цялата страна и осъществяват контрол по всички обществени места. Само вчера са били посетени няколко големи търговски обекта в София, като са съставени цели 31 акта - на собственици и на клиенти. 

Иначе - България има готовност да разкрие общо около 8000 болнични легла и около 1200 легла за интензивно лечение. Към вчера има 1307 души, които са в болниците с коронавирус, а 64-ма са в интензивните структури. Легла на национално ниво има достатъчно, увери Ангелов, но допълни, че проблем има на регионално ниво - например в Бургас и Благоевград. 

Новите лаптопи за учениците

Правителството смята да закупи и 16 000 преносими компютърни устройства за ученици и учители. Финансирането идва от националния бюджет, а парите ще бъдат разпределени към училищата, които сами трябва да извършат покупката. Министерството на образованието обаче ще спусне разпоредби, по които трябва да се работи, така че да се гарантира, че директорите няма да изберат предпочитаната марка за доставка на база лични договорки, а на база функционалност на устройствата.

12 000 от новите машини ще отидат за учениците, докато другите 4000 - за учителите. Тази стъпка е логична, имайки предвид, че учениците са в пъти повече от учителите, припомни Красимир Вълчев. Вероятно доставката ще се случи през следващите няколко седмици. 

В същото време ресорният министър обясни, че това решение не отменя готовността на България да достави общо 80 000 лаптопа за учители и ученици по програмата react.eu на ЕС. Там обаче текат процедури, които бавят финансирането и сегашното решение се явява нещо като междинен вариант, докато пристигнат европейските пари. 

Вълчев обясни, че към момента не се предвижда пълно затваряне на училищата в страната. Засега има почти 170 болни деца, учителите с положителни проби пък са 159. Среднодневно се заразяват по 6-7 ученици и учители, но това било средното за страната заразяване и не можело да се твърди, че се създават гнезда в тези заведения.