И студенти излязоха на протест с искания за оставки на правителството и главния прокурор. Те се събраха рано сутринта в четвъртък пред сградата на ректората на Софийския университет. "Всеки има право да протестира. Аз съм не само за право на словото, но и на протест", каза пред бТВ ректорът на СУ Анастас Герджиков.

"Събират ни непоносимостта, недоверието, отвратеността от всички гафове, които се случиха през последните месеци, епитетите, с които ни наричат", заяви пред бТВ студентът от Юридическия факултет на Софийския университет Николай Йорданов.  

Негови колеги пък разказаха, че са на площада от първия ден на протестите. Акцията много напомня на блокадите на университети на "Ранобудните студенти" по време на антиправителствените протести през 2013-2014 г.   

"Решихме, че след 100 дни неуспешни протести ще се легитимираме активно. Като съсловие на студентите не искаме това правителство и най-вече този главен прокурор", обявиха протестиращи. 

Сред тях има и студенти и от други висши учебни заведения.

Пред БГНЕС Иван Гълъбов, студент по регионално развитие и политика в Геолого-географския факултет на СУ, заяви, че от днес твърдо заявяват своята позиция за оставка на правителството.

"Свидетели сме на абсурд след абсурд. Нещо, което в една европейска държава е невъзможно. При първия гаф си подават оставките и напускат постовете си, понасяйки своята отговорност. Тук това нещо го няма, нито един политик не е поел отговорността си. Затова излизаме да кажем, че от днес студентите започват твърдо да заявяват своята позиция за оставка на правителството. Смятаме, че студентите са силата на общество, а идеята е да се обединим", каза той.

Организаторите на демонстрацията са уведомили за демонстрациите Столичната община.