Градчето Ибах в Шварцвалд, Германия, от няколко дни е препълнено с полиция заради специален гост. Алексей Навални и семейството му са отседнали в хотел в местността, в която има само 400 жители, но заради режима на охрана, който му бе поставен от германското правителство, заедно с него в Ибах са пристигнали и десетки служители на полицията и разузнаването, съобщи местната преса.

Властите не потвърдиха официално, че става дума за Навални, но от инстаграм профила на критика на Кремъл се вижда, че той е на почивка в Ибах.

„В повишен режим на внимание сме заради личност, чиято сигурност е поставена под заплаха“, коментира полицията в Баден-Вюртемберг.

Агентите и полицаите са настанени в кметството, а местните трябва да показват личните си карти при влизане в сградата. „Толкова полиция не сме виждали никога“, коментира кметът на градчето.

Самият Навални публикува преди ден точен отчет на разходите по лечението си в Германия, както и кой е поел различните етапи от него.

Транспортът със самолет от Русия до Берлин струва 79 000 евро и бе поет от предприемача Борис Цимин. Дотук лечението в клиниката „Шарите“ е струвало 49 900 евро и тази сметка е поета от трима души. Това са бизнесменът Евгений Чичваркин, икономистът Сергей Алексашенко и програмистът Роман Иванов.

Навални благодари на дарителите, тъй като той самият не може да плати нищо засега – сметките му бяха блокирани от властите в Русия.

„Не само семейната ни сметка, но и фирмената ми е замразена“, посочва той и допълва - „Сега нека попитаме чиновниците и управляващите за техните точни отчети и кой им плаща луксозните престои в чужбина.“