След тежко боледуване от COVID -19 рано тази сутрин на 66 г. си отиде акушер-гинекологът проф. д-р Георги Хубчев, началник на АГ отделението в УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас.

"Проф. д-р Хубчев бе диагностициран с коронавирус на 2 октомври и след влошаване на състоянието му бе хоспитализиран. 15 дни колегите му се бориха за неговия живот, използвайки всички възможни методи", уточниха от лечебното заведение.

"С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Проф. Хубчев беше сред най-уважаваните лекари в областта, помогнал на стотици пациенти и за когото медицината беше призвание. Изгубихме лекар, който отдаде живота си на своята професия. На 66-годишна възраст проф. Хубчев изгуби битката с коварната болест, но с достойнство изпълняваше своя професионален и морален дълг. Загубата на лекар от такъв ранг е загуба не само за семейството и близките му, но и за цялото общество. Светлина по пътя му към вечността!", написаха от Българския лекарски съюз в памет на колегата си.

Кметът на Бургас Димитър Николов също реагира на загубата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Днес Бургас загуби един от най-добрите си лекари, знаково име в българската медицина - акушер- гинеколога проф. д-р Георги Хубчев. Началникът на АГ отделението в УМБАЛ “Дева Мария”, който спасяваше животи, и с помощта на когото стотици бебета взеха първата си глътка въздух, си отиде след тежко боледуване. Проф. д-р Хубчев бе диагностициран на 2 октомври с COVID - 19 и след влошаване на състоянието му за него се грижеха неуморно колегите му от ОАИЛ. През 2019 г. проф. д-р Георги Хубчев беше избран за "Лекар на годината". Тогава получи и почетния приз на Община Бургас - "Ключът от кулата". Само преди няколко дни беше номиниран от колегите си за "Лекар на Бургас 2020" - за висок лекарски професионализъм, морал и етика. Съболезнования на семейството и на всички, които го обичаха! Завинаги ще го помня с любов и благодарност! Поклонението ще бъде на 20 октомври, вторник, от 12:30 ч., в Обредната зала на бургаските гробища.

A post shared by Димитър Николов (@dnikolov.kmet) on

Това е поредният медик, който губи живота си след заразяване с коронавирусната инфекция. Само ден по-рано от COVID-19 почина 54-годишната д-р Петранка Лишковска, началник на отделението по химиотерапия в Комплексния онкологичен център във Враца.