Още един депутат - Чавдар Велинов, напуска парламентарната група на БСП. Това съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева в началото на днешното пленарно заседание. 

Така отцепилите се от БСП депутати след последния конгрес вече са 7, а парламентарната група на социалистите намалява до 71 народни представители.

6-има депутати - Красимир Янков, Валери Жаблянов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Георги Андреев и Николай Иванов, заявиха, че напускат групата преди седмица и така станаха независими народни представители. Това се случи малко след като като Корнелия Нинова бе избрана за лидер чрез вътрешнопартийни избори, а конгресът отстрани от Националния съвет на партията повечето представители на нейната вътрешнопартийна опозиция.

Напускането на шестимата бе в знак на несъгласие с политиката на Нинова. Те заявиха, че изборите за председател и ръководни органи на партията са били компрометирани. Велинов също напуска заради несъгласие с Нинова.

За нас беше изненада напускането на още един депутат на парламентарната група. Това каза заместник-председателят на групата на БСП Христо Проданов.

"Не сме разговаряли с този колега. Когато ни напуснаха 6-имата народни представители, на парламентарна група се събрахме всички и председателят на парламентарната група Корнелия Нинова постави ясно въпроса - ако има още някой, който има желание да напусне парламентарната група, да го обяви веднага. Тогава този въпросният колега беше на заседанието и не е заявил никакви такива намерения. Така че за нас това е изненадващо", обясни Проданов.

Депутатът от Плевен Стефан Бурджев допълни, че вчера е говорил с плевенската партийна организация и обясни, че никой не е уведомен. Според него хората там са смутени и разорачовани. Велинов също е депутат от Плевен.

Още преди конгреса групата бе напусната от Спас Панчев и Алексадър Паунов. Панчев напусна, след като неговата партия БЗНС "Алескандър Стамболийски" излезе от коалицията "БСП за България". Името на Паунов пък бе замесено в разговори с бизнесмена Васил Божков и бе помолен от левицата да излезе от групата.