Миналата година замърсяването на въздуха е довело до преждевременната смърт на близо половин милион бебета през първия месец от живота им, като повечето от тях са били в развиващия се свят. 

Излагането на замърсяването на въздуха е вредно и за плода в утробата на майката, сочат данните, цитирани от "Гардиън".

Това може да доведе до преждевременно раждане или до ниско тегло при раждането. И двата фактора имат пряка връзка с ранната детска смъртност.

Близо две трети от 500 хил. смъртни случаи, които са били документирани, са свързвани със замърсяване на въздуха в затворени помещения, заради употребата на уреди на твърдо гориво като въглища, дървета и тор.

Тези резултати се посочват в Доклад за състоянието на въздуха по света за 2020 г. Там се проследява връзката между замърсяването на въздуха и редица здравословни проблеми.

От години медицинските експерти предупреждават за влиянието на мръсния въздух върху по-старите хора и върху тези, които имат хронични заболявания, но сега се прави и връзка с ранната детска смъртност.

Катрин Уокър, главен учен в Института за влияние върху здравето, който публикува анализа, обяснява: "Не разбираме напълно какви са механизмите в тази фаза, но се случва нещо, което влияе върху растежа на бебето и правилното тегло при раждането. Има епидемиологична връзка, която може да бъде проследена в различни страни и видяна в множество изследвания".

Бебетата, родени недоносени, са по-уязвими за детски инфекции и пневмонии. Белите дробове на преждевременно родените бебета не могат напълно да се развият.

"Те са родени в среда с високо замърсяване на въздуха и са по-податливи от децата, които се раждат на термина си", казва Дан Грийнбаум, който оглавява института в САЩ.

Професорка по епидемиология в Университета на Калифорния, Беате Риц, която не е взела участие в проучването, сравнява замърсяването на въздуха в затворените помещения в редица градове в Индия, Югоизточна Азия и Африка със състоянието на въздуха във Викториански Лондон, т. е. преди 150 години. Според нея вредата за децата е много по-голяма. 

"Замърсяването на въздуха уврежда мозъка и други органи. Мръсният въздух оказва негативно влияние и върху тези органи", добавя Риц.