Държавният департамент на САЩ дава 30 дни на компаниите, работещи по изграждането на газопроводите "Турски поток" и "Северен поток-2", да спрат доброволно своята дейност по проектите. В противен случай те може да бъдат подложени на санкции от американската администрация. Срокът за дадената отсрочка започна да тече на 20 октомври. 

Това става ясно от допълнителна разпоредба, приета към Закона за защита на енергийната сигурност на Европа, който действа от края на миналата година. В допълнителния текст се казва, че всички, които излязат от неприемливите за САЩ проекти, ще могат да бъдат спокойни и върху тях няма да се налагат сакнции, въпреки че преди това са участвали. 

В документа обаче има и още един важен момент - департаментът разширява обхвата на възможните санкции, като към него вече са включени и тези компании, които предоставят услуги на собствениците на корабите по строителството на газопроводите. Преди това се говореше само за фирмите, които извършват преки действия по изграждането им.

Уточнението - на санкции ще подлежат компании, които доставят и монтират оборудване на плавателните съдове, но не и за тези, които доставят услуги по помощ на екипажите на корабите. Финансирането на корабните дейности също попада под възможните удари на закона. 

Държавният департамент на САЩ се ангажира да изпълнява изцяло разпоредбите на Закона за енергийната сигурност на Европа от 2019 г. Продължаваме да призоваваме Русия да престане да използва енергийните си ресурси за принудителни цели.

Русия използва своите тръбопроводи за износ на енергия, но така създава национални и регионални зависимости от доставките си. Така разширява своето политическо, икономическо и военно влияние, което цели отслабването на европейската сигурност и подкопаването на интересите на националната сигурност и външна политика на САЩ", се казва в съобщението на Държавния департамент. 

В допълнение се казва, че САЩ няма да се посвенят да използват всички възможности, които специалният закон им дава, за да прекратят веднъж завинаги тези два проекта. 

Защо е важно за България? 

Допълнителното развитие по разширяването на санкциите касае пряко България заради все по-явната заявка, че САЩ ще използват закона, за да ударят "Турски поток" и "Северен поток 2". Само преди месец обаче в България на официално посещение дойде помощник държавният секретар по енергийните въпроси на САЩ Франсис Фанън. 

Тук той бе абсолютно категоричен, че американската администрация не прави никаква разлика между "Турски поток" и т.нар. "Балкански поток", който се строи на наша територия. За САЩ става дума за един и същи газопровод, без значение как българските власти наричат трасето на своята територия. 

"Разглеждаме "Балкански поток" като продължение на "Турски поток". Името не променя факта, че Русия използва енергията като източник на влияние. Може би има разлики при превода, но за нас каквото и да е името, газопроводът е един и същ."

Към този момент обаче българските власти изглежда не са, поне публично, особено притеснени от възможността за налагане на санкции. Въпреки това странности в действията на София не липсваха в дните след посещението. 

Фанън коментира и другия голям енергиен проект в България, свързан с Русия - изграждането на АЕЦ "Белене". Той заяви, че не разбира защо София иска да използва стара технология, която дори Русия отказва да използва на своя територия. Той препоръча, вместо да се гради нова централа, да се обърне внимание на съществуващата АЕЦ "Козлодуй", както и да се помисли за новите технологии - като използването на малки модулни реактори, които няма да струват толкова много пари на страната, сигурни са, за разлика от "Белене", и могат да послужат именно на страни като България. 

Буквално десетина дни по-късно от една поляна край Козлодуй премиерът Борисов хвърли бомба - България не просто смята да изгради седми блок на вече действащата АЕЦ, но щяла да го прави с американска технология. На другия ден пък Министерският съвет веднага даде мандат на Българския енергиен холдинг да започне проучвателни дейности за възможностите България да строи седми блок с американска компания и технология, както и да провери възможностите за построяване на малки модулни реактори. 

Според повечето експерти думите на премиера са просто прах в очите. Очевидно властта няма никаква представа какво точно иска да направи, защото площадката номер две на АЕЦ "Козлодуй" има издадени документи, които касаят точно определена технология - водоводен реактор под налягане, който е 1000 мегавата.

Още по-странна изглежда заявката на властта да направи 7-и блок, за да "диверсифицира" и ядрения сектор в страната. Според експерти обаче такава диверсификация в този бранш се прави основно през доставката на гориво, а не през строителството.

Припомняме, че вчера министърката на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че американци ще строят и ще доставят технологията, но пък чие щяло да е горивото... било твърде рано да се каже. 

Според повечето анализатори играта на българските власти е пряко обвързана със санкциите по "Турски поток", или "Балкански поток" в България. Идеята на премиера е да обещае американска технология в опит да спаси българското трасе, но към момента изглежда, че тези амбиции са по-скоро пожелателни.